Ország-világ

2014.07.12. 17:16

A baloldali ellenzék szerint tisztességtelenül nyert a Fidesz

Az EBESZ jelentése azt igazolja, hogy nem legitim a Fidesz kétharmada - közölte az MSZP.

A baloldali ellenzéki pártok szerint az EBESZ pénteki jelentése azt állapítja meg, hogy a Fidesz tisztességtelenül nyert az április 6-ai országgyűlési választáson, és így a kormánypártnak erről most már "papírja is van".

Az MSZP szerint a jelentés azt igazolja, hogy nem legitim a Fidesz kétharmada. A szocialisták szombati, az MTI-nek küldött közleményükben azt írták: a tisztességes választások hiánya az egész törvényhozási ciklusra árnyékot vet. Közölték, a nyilvánosságra hozott jelentés azt állapította meg, hogy tisztességtelen előnyt élvezett a Fidesz-KDNP az országgyűlési választásokon.

A megállapítások alapján kijelenthető, hogy a több százezer szavazót elveszítő Fidesz kétharmadának ebben a kormányzati ciklusban semmiféle legitimitása nincs, hiszen az Orbán-rezsim ezt az eredményt a választói akarat kifejezését gátló, illetve azt súlyosan torzító intézkedések tömege révén érte el - fogalmaztak.

Az MSZP szerint Magyarországnak mostantól hivatalos papírja van arról, hogy a Fidesz tisztességtelen választási rendszert épített fel. A fő kérdés mostantól az, hogy a demokratikus ellenzék pártjai milyen választ adnak erre, hogyan tudják majd legitim módon megteremteni a demokrácia helyreállításához szükséges parlamenti többséget - írták.

A jelentés nyomán az Együtt-PM pártszövetség is közleményt adott ki, amelyben bejelentették, hogy az önkormányzati választás után módosító javaslatokat nyújtanak majd be a választásokat érintő jogszabályokkal kapcsolatban. Ezeket "pontról pontra" az EBESZ jelentése és az önkormányzati választás tapasztalatai alapján fogalmazzák meg - tették hozzá.

Ők is úgy látják, hogy a Fidesznek már papírja is van arról, hogy tisztességtelenül nyert, mert az EBESZ jelentése súlyos kritikákat fogalmaz meg a tavaszi választással, a választási törvénnyel, valamint a választási kampánnyal kapcsolatosan. Véleményük szerint a bizottság lényegében megerősítette az Együtt-PM korábban megfogalmazott kritikáit.

A Magyar Liberális Párt szerint a jelentés igazolja aggályaikat a voksolás tisztaságával kapcsolatban. A választási szabályok egyoldalú, Fidesznek kedvező módosítása, a média - különösen a közmédia - elfogultsága, és az állami szervek Fideszt segítő kampánya egyértelműen jelzik a biztonsági szervezet szerint is, hogy nem voltak egyenlő erőviszonyok a parlamenti választáson - írták közleményükben.

Szerintük a helyzet alapvetően azóta sem változott: a kormány továbbra is vívja harcát a független média utolsó bástyái ellen, a parlament fideszes többsége pedig alig néhány hónappal az önkormányzati választás előtt módosította a választási törvényt.

A magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatban pénteken adott ki jelentést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (EBESZ/ODIHR) korlátozott választási megfigyelési missziója.

A végleges jelentés szerint az országgyűlési választásokat jól szervezett módon bonyolították le és sokféle választási lehetőség állt a szavazók rendelkezésére, ugyanakkor a korlátozó jellegű kampányszabályozás, a média elfogultsága, valamint az állam és a pártok közötti határokat elmosó kampánytevékenységek miatt a kormánypárt tisztességtelen előnyt élvezett.

A jelentés rámutat, hogy a választást szabályozó jogi környezet jelentősen változott az utóbbi években. Bár egyes változások pozitívak voltak, néhány kulcsfontosságú módosítás negatívan hatott a folyamatra, eltörölt egyes fékeket és ellensúlyokat - írták.

A dokumentum egyebek mellett kiemeli, hogy a választókörzetek átrajzolása - amit a parlament létszámának csökkentése indokolt - nem volt elég átlátható és független. A jelentés szerint a töredékszavazatok rendszerének átalakítása a Fidesz-KDNP kormánykoalíciónak kedvezett, egyedül e változtatással - azzal, hogy a győztes jelölt is kap töredékszavazatokat - hat helyet nyert a két párt. Az EBESZ arról is beszámolt, hogy megfigyelői megkérdőjelezhetőnek tartották a választási folyamatot levezénylő apparátus pártatlanságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában