Ország-világ

2014.05.16. 17:44

Újabb 150 milliárd forint érkezett Magyarországra

A jövő héten újabb uniós támogatás utalása várható.

Az Európai Bizottságtól pénteken újabb, mintegy 150 milliárd forintnyi uniós forrás érkezett Magyarországra, és a jövő héten újabb utalás várható; a Miniszterelnökség és az Európai Bizottság sikeres szerdai tárgyalásait követően pedig a kormány kiküldheti az április 15. utáni időszakra vonatkozó számlákat - közölte a Miniszterelnökség.

A közlemény idézi Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség helyettes államtitkárát, aki a hozzáfűzte, hogy "az időarányos kifizetések tekintetében az idei évben folyamatosan túlszárnyaltuk az előzetes, az Európai Bizottság által is jóváhagyott terveinket."

A Miniszterelnökség emlékeztet, hogy a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban a Magyarország rendelkezésére álló 8200 milliárd forintból eddig több mint 5500 milliárd forintot fizettek ki a pályázók részére. Az előző uniós időszak forrásait 2015 decemberéig kell kifizetni a nyertes projektekre. A kifizetések jelenlegi ütemét tartva, a forrásvesztés bárminemű kockázata nélkül, jó esély van arra, hogy Magyarország akár hamarabb lehívja a teljes összeget.

Az Európai Bizottság a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításával kapcsolatos vizsgálata miatt kérte korábban, hogy április 15-től, amíg a vizsgálat nem zárul le, addig a magyar kormány ne küldjön ki számlákat.

Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője április 28-án azt közölte, hogy az Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak.

[namelink name="Csepreghy Nándor"] aznap úgy nyilatkozott, hogy az érintett összeg 350 milliárd forint körül van, az április 15-ét megelőző időszak számláinak kifizetése ugyanakkor zökkenőmentes, ennek köszönhetően mintegy 600 milliárd forint forrás érkezhet a következő hetekben.

EB: papíron a dolgok elfogadhatónak tűnnek

Az uniós támogatások fogadására kialakított új rendszer papíron elfogadhatónak tűnik - közölte az MTI megkeresésére pénteken Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős uniós biztos, Johannes Hahn szóvivője. Brüsszel biztosítékot szeretne kapni az Állami Számvevőszéktől.

Az Európai Bizottság szakemberei szerdán tartottak technikai találkozót a magyar hatóságokkal, és ennek során állapították meg, hogy elfogadható az uniós támogatások fogadására kialakított rendszer. A szóvivő tudatta, hogy az április 15. előttről származó számlákat a normál ügymenet szerint fizeti ki a bizottság.

"Megerősítettük, hogy miután a bizottság nem állította le a kifizetéseket, a magyar hatóságok dönthetnek úgy, hogy az új intézményrendszerben kiállított fizetési igényeket is benyújtják" - tette hozzá Johannes Hahn szóvivője, akinek válaszából az is kiderül, hogy ezek feldolgozásához azonban Brüsszel előbb biztosítékot szeretne kapni az Állami Számvevőszéktől.

"Emellett a saját auditoraink is végezhetnek szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a helyszínen" - tette hozzá Shirin Wheeler.

A Miniszterelnökség pénteken közölte az MTI-vel: az Európai Bizottságtól pénteken újabb, mintegy 150 milliárd forintnyi uniós forrás érkezett Magyarországra, és a jövő héten újabb utalás várható. A közlemény idézte Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség helyettes államtitkárát, aki hozzáfűzte, hogy "az időarányos kifizetések tekintetében az idei évben folyamatosan túlszárnyaltuk az előzetes, az Európai Bizottság által is jóváhagyott terveinket."

A Miniszterelnökség emlékeztetett, hogy a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban a Magyarország rendelkezésére álló 8200 milliárd forintból eddig több mint 5500 milliárd forintot fizettek ki a pályázók részére. Az előző uniós időszak forrásait 2015. decemberéig kell kifizetni a nyertes projektekre. A kifizetések jelenlegi ütemét tartva, a forrásvesztés bárminemű kockázata nélkül, jó esély van arra, hogy Magyarország akár hamarabb lehívja a teljes összeget.

Az Európai Bizottság a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításával kapcsolatos vizsgálata miatt kérte korábban, hogy április 15-étől, amíg a vizsgálat nem zárul le, addig a magyar kormány ne küldjön ki számlákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában