Ország-világ

2014.05.24. 12:11

Szolgálatot teljesítő katonák, rendőrök, tűzoltók és bv-őrök is szavazhatnak

Akik épp szolgálatot teljesítenek, azoknak is biztosított a lehetőség a vasárnapi szavazásra.

A honvédség, a rendőrség, a tűzoltóság és a büntetés-végrehajtás személyi állományának is biztosítják a részvétel lehetőségét a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson.

A hivatásos katasztrófavédelmi szervezet teljes személyi állománya részére biztosítja vasárnap az európai parlamenti választáson a részvétel lehetőségét - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

[namelink name="Mukics Dániel"] közölte, hogy szolgálatcsúsztatásra biztosítanak lehetőséget mindazoknak, akik másképp nem tudják megoldani a voksolást.

A tűzoltók 24 órás szolgálatot látnak el, amely mindig reggel hétkor kezdődik, a voksoláson pedig reggel 6 órától lehet részt venni. Ezért azokat a tűzoltók, akik a szavazás miatt nem érnek be a szolgálatteljesítési helyükre 7 óráig, a szavazás napján később veszik fel a szolgálatot. Az a tűzoltó, akit pedig a voksoló kollégája vált le, aznap kicsit tovább marad a laktanyában, hogy megvárja a váltótársát.

A szolgálatcsúsztatás tényét a voksoló tűzoltónak mindössze jeleznie kell közvetlen vezetőjének, a szolgálatparancsnoknak - mondta Mukics Dániel.

A választásokkal összefüggő rendőri feladatok végrehajtásáról kiadott országos rendőr-főkapitányi intézkedés szerint a parancsnokoknak a szavazás napjára a szolgálatot úgy kell megszervezniük, hogy a beosztott állomány gyakorolhassa a választójogát.

A hivatásos állomány tagja a választójogát a lakóhelyén vagy átjelentkezéssel a tartózkodási helyén gyakorolhatja. A rendőrségnél mindenkinek megadják a lehetőséget arra, hogy részt vehessen a szavazáson, beleértve azokat is, akik a szavazás rendjét biztosítják.

A hivatásos rendőrök csak polgári ruhában vehetnek részt a voksoláson, és szavazati joguk gyakorlásakor nem viselhetnek önvédelmi fegyvert vagy más kényszerítő eszközt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága az MTI érdeklődésére azt közölte, a bv-szervek vezetői úgy szervezik meg a szolgálatot a szavazás napjára, hogy a beosztott személyi állomány is gyakorolhassa a választójogát.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a külföldön történő szavazás jelenleg a világ tizenegy országában szolgáló több mint hatszáz magyar honvédet érinti.

A Magyar Honvédség külszolgálatot teljesítő katonái magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokként - a vonatkozó törvények alapján - a magyar külképviseleteken gyakorolhatják szavazati jogukat. A honvédek jogállásáról szóló törvény alapján ugyanakkor - ha a biztonsági helyzet úgy kívánja meg - a honvédek szabadságjogai korlátozhatóak. Ezt a korlátozási lehetőséget a korábbi jogállásról szóló törvény is tartalmazta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában