Ország-világ

2014.05.31. 08:02

Személyes okok miatt távozik Barack Obama szóvivője, Jay Carney

Az elnök a legközelebbi barátai között említette a távozó szóvivőt, akinek lemondását maga jelentette be.

MTI

Három és fél év után távozik posztjáról [namelink name="Jay Carney"], [namelink name="Barack Obama"] amerikai elnök szóvivője, akinek helyét [namelink name="Josh Earnest"], a személyes okokból leköszönő Carney helyettese veszi át június közepén.

Barack Obama személyesen jelentette be a cserét pénteken a Fehér Ház sajtószobájában. Mint mondta, Jay Carney úgy gondolja, ideje tovább lépni.

Az elnök a legközelebbi barátai között említette a távozó szóvivőt, és nagyszerű tanácsadónak nevezte őt. "Nagyon fog hiányozni" - mondta, hozzátéve, hogy barátként és tanácsadóként a továbbiakban is számít rá.

Obama 2011 elején nevezte ki szóvivőjének a 49 éves férfit, aki előtte két évig Joe Biden alelnök kommunikációs igazgatója volt. Az amúgy újságíró Carney a fehér házi szolgálata előtt csaknem három évig volt a Time magazin washingtoni irodájának főnöke.

Josh Earnest ugyancsak Obama bizalmasai közé tartozik. A 2008-as előválasztások során ő volt a demokraták kommunikációs igazgatója. Pénteken Obama úgy említette őt, mint aki nem kerülgeti a forró kását.

Noha Earnest hivatalosan csak június közepétől tölti be a szóvivői posztot, jövő heti európai látogatására már ő kíséri az elnököt.

A fehér házi újságírók jó kapcsolatokat ápolnak vele, segítőkésznek tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában