Ország-világ

2014.05.25. 17:10

Rabszolgasorban tartották a magyar munkavállalókat

Az áldozatokat jól fizető állások ígéretével csaltak Angliába, ám érkezésük után nem egyszer napi 20 órát dolgoztatták őket heti heti alig négyezer forintért.

Jól fizető munka ígéretével Nagy-Britanniába csalt, ám ott szinte rabszolgasorban tartott magyarokról közöl riportot a The Sunday Times.

A vezető konzervatív vasárnapi brit lap egy nemrégiben felgöngyölített magyar embercsempész-társaság ügyére tér vissza. O. Jánost és I. Ferencet néhány hete öt, illetve három év börtönre ítélték Angliában, tíz hónapig tartó rendőrségi felderítő művelet eredményeként.

A The Sunday Times ismertetése szerint a két elítélt mindegyik áldozata magyar volt, sokan közülük hajléktalanok és földönfutók, akiket magas javadalmazással járó állások ígéretével csaltak Angliába, ám érkezésük után nem egyszer napi 20 órát dolgoztatták őket heti 10 fontos (kevesebb mint 3800 forintos) bérezésért. Előfordult, hogy egy kétszobás lakásban 42 magyar munkavállaló lakott, de nem mertek elmenekülni, mert a két embercsempész brutális megtorlással fenyegette őket.

Egy nő egyenesen az életét féltette, mert miután elvesztette állását, hallotta, amint O. János kijelentette, hogy meg fogják őt ölni.

A két embercsempész hivatalosan munkaközvetítőként tevékenykedett, és brit luxusáruház-hálózatoknak beszállító cégekhez is kihelyeztek általuk Angliába csalt embereket. A munkások bankkártyáit azonban elvették, bérüket ellopták és Magyarországra utalták haza saját maguknak.

Az egyik ilyen cég, amely a Next áruházláncnak gyártott ágyakat, a Nextnek küldött átiratában elismerte, hogy O. János által közvetített munkások is dolgoztak nála, akiket O. János arra kényszerített, hogy adják át neki bérüket. A cég jogi képviselője szerint a beszállító vállalat nem tudott e kizsákmányoló módszerekről, és a kiközvetített magyar munkások sem szóltak, a Next azonban fontolóra vette, hogy felmondja beszállítói szerződését a céggel - áll a The Sunday Times írásában.

Anthony Steen, a brit belügyminisztérium különleges megbízottja, akinek feladata az embercsempészet elleni hatósági fellépés irányítása, a brit lapnak kijelentette: ez az eset is illusztrálja az újkori rabszolgaság elleni törvénytervezet fontosságát. A brit kormány a következő egy év törvényjavaslatai között terjeszti be a tervezetet a parlament elé. Az új törvény kötelezné a brit vállalatokat annak folyamatos ellenőrzésére, hogy beszállítóik nem alkalmaznak munkaközvetítőik által rabszolgasorban tartott munkavállalókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában