Ország-világ

2014.05.24. 18:43

Putyin: átmeneti lehet a megválasztott ukrán államfő

Az orosz államfő hozzátette: Moszkva természetesen tiszteletben tartja az ukrán nép döntését.

Az orosz elnök szerint átmeneti lehet a vasárnapi ukrán elnökválasztás győztese az államfői poszton. [namelink name="Vlagyimir Putyin"] ezt a világ legnagyobb hírügynökségeinek vezető szakembereivel tartott szentpétervári találkozón fejtette ki szombaton.

Az orosz államfő Florence Biedermann-nak, az AFP francia hírügynökség regionális igazgatójának a kérdésére azt mondta: "lehet, hogy azok, akik Kijevben a hatalmat a kezükben tartják, nem érdekeltek abban, hogy az új elnök teljes mértékben legitimitást élvezzen". Úgy véli, ha új alkotmányt fogadnak el Kijevben, mint erről jelenleg beszélnek, "akkor lehetséges, hogy az új elnök átmeneti szereplővé válik, vagy ellenkezőleg, magához vonja a lehető legtöbb hatalmi jogosultságot (...) és mindkét forgatókönyv kétségkívül a belpolitikai harc kiéleződésével jár".

Vlagyimir Putyin hozzátette: Moszkva természetesen tiszteletben tartja az ukrán nép döntését, és együtt fog működni azokkal az ukrán hatalmi szervekkel, amelyek az elnökválasztás eredményeként létrejönnek Ukrajnában.

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy június elején elutazik Normandiába a szövetséges csapatok partra szállásának 70. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségekre, és nyitott bármilyen tárgyalásra. Mint mondta, ha Francois Hollande francia elnök idejébe belefér, akkor szívesen találkozik vele is.

A Krím félsziget elcsatolása és a Kreml Ukrajna-politikája miatt megromlottak Oroszország kapcsolatai az EU-s tagállamokkal.

Ulf Maudernek, a dpa német hírügynökség európai irodavezetőjének kérdésére Vlagyimir Putyin közölte, hogy az orosz-ukrán gázszerződésre vonatkozóan semmilyen követelést nem lehet támasztani Oroszországgal szemben. Azt mondta, hogy "sohasem látott nagylelkűségről" tettek tanúbizonyságot és a legmagasabb szintre emelték a partneri kapcsolatokat Ukrajnával a gázügyekben. Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy Moszkva készen áll a konstruktív párbeszédre Kijevvel a gázkérdésről, de nem fogadja el az ultimátumokat és az alaptalan követeléseket. Közölte, a gázügyekben tett orosz lépésekben "nincs semmiféle politika".

Vlagyimir Putyin szerint Ukrajna miatt nem lesz hidegháború, mert ebben senki sem érdekelt. "Nem szeretném ezt gondolni" - mondta, majd hozzátette: "úgy gondolom, hogy ez nem történik meg". John Danishevskinek, az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség alelnökének kérdésére válaszolva az orosz elnök cáfolta, hogy a Szovjetunió felélesztésére törekszik Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal közösen.

Vlagyimir Putyin pénteken bejelentette Szentpéterváron, hogy a jövő csütörtökön Asztanában Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel együtt aláírják az Eurázsiai Gazdasági Szövetség megalapításáról szóló megállapodást.

Az orosz elnök azt is hangoztatta, nem volt arra garancia, hogy nem jelennek meg az amerikai rakétavédelmi rendszer elemei a Krímben, amíg a félsziget lakossága nem szavazta meg, hogy a terület Oroszországhoz csatlakozzon. Utalt arra is, hogy "egyes, Ukrajnában végbement események veszélyeztetik Oroszország érdekeit", elsősorban a biztonságára jelentenek kockázatot, s ezen Ukrajna lehetséges NATO-tagságát értette. Szerinte ha nem léptek volna (nem csatolták volna el a Krímet), akkor Oroszországot kiszorították volna a Fekete-tenger menti térségből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában