Ország-világ

2014.05.23. 17:52

Jelentős előnyt mutat a Századvég a kormánypártoknál

A biztos szavazó pártválasztók körében 52 százalékos a pártszövetség támogatottsága az EP-választásokon.

MTI

A Századvég legfrissebb felmérése szerint a Fidesz-KDNP stabil vezető pozícióból várhatja az európai parlamenti választásokat - a vasárnapi voksolást megelőző héten készült kutatás eredményeit pénteken juttatták el az MTI-hez.

Ennek alapján jelenleg a Jobbik a második legnépszerűbb párt, az LMP és az Együtt-PM igen, viszont a DK nem éri el a bejutási küszöböt.

A Fidesz-KDNP előnye a biztos szavazó pártválasztók körében egyértelmű: ebben a közegben 52 százalékos a pártszövetség támogatottsága. A biztos szavazók körében a Jobbikra 17, az MSZP-re 15, az LMP-re 5 százalék voksolna.

Ebben a közegben az Együtt-PM támogatottsága 5, a Demokratikus Koalícióé 4 százalékos. A fentieken kívül más pártra a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka szavazna.

A kutatás tanúsága szerint a kormánypártokra a teljes népesség 35 százaléka szavazna most vasárnap.

A Századvég pártpreferencia-kutatásai során először fordult elő, hogy a Jobbik megelőzte az MSZP-t, így jelenleg 13 százalékkal a második legnépszerűbb párt. A teljes népesség körében a szocialista párt 11, az LMP 5 százalékon áll - tudatták.

Az Együtt-PM támogatottsága 4, a Demokratikus Koalícióé 3 százalék. Más pártokra a teljes népesség 2 százaléka szavazna.

A pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya az országgyűlési választásokat megelőző időszakban mértekkel azonos, jelenleg is a választókorúak 27 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában