Ország-világ

2014.05.16. 13:12

Húsz év börtön a kínai maffiaper fővádlottjának

Vincent Vu-t emberrablástól csalásig összesen hét vádban talált bűnösnek a kantoni bíróság.

Az 56 éves Vura, akinek komoly üzleti érdekeltségei voltak a gyümölcskereskedelemben és az ingatlanfejlesztésben, gyújtogatást, kaszinóüzemeltetést és lőszergyártást is rábizonyítottak. Az ítélet indoklásában megállapították, hogy vállalatával bűnszövetkezetét fedezte. Halmazati büntetésként még 500 ezer jüan (17,8 millió forint) pénzbírságot kapott, és 200 millió jüanra (7,1 milliárd forint) értékelt vagyonától is megfosztják.

Családtagjai szerint Vincent Vu bátyja és üzleti versenytársai érték el a súlyos büntetés kiszabását, mégpedig a hatóságok lefizetésével, koholt vádakkal. Azt is állítják, hogy a Vura nézve terhelő tanúvallomásokat erőszakos módon kényszerítették ki. Utóbbit a bíróság visszautasította, de azt megerősítette, hogy a nyomozóhatóság követett el apróbb eljárási szabálytalanságokat.

Vu a helyszíni beszámolók szerint rövidre nyírt hajjal, rabruhában, csuklóján bilincsben hallgatta végig az ítéletet. A férfi igazságtalannak nevezte az ítéletet és kijelentette, fellebbezni fog az ellen, és külön panaszt is benyújt a legfelsőbb bírósághoz. A további 33 elítéltből is sokan jelezték, hogy szintén fellebbeznek.

A kínai állami médiában maffiaperként emlegetett ügy bírósági meghallgatásai februárban kezdődtek és körülbelül másfél hónapig tartottak. Az állandó hongkongi tartózkodási engedéllyel rendelkező Vu hazatérési dokumentumokkal érkezett Kína szárazföldi részébe, és kínai állampolgárságáról sosem mondott le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában