Ország-világ

2014.05.09. 22:00

Gyurcsány: kevesebb megszállási emlékmű, több két tannyelvű iskola kell

Európa sok országában a gyerekek az anyanyelvük mellett legalább olyan jól beszélnek egy másik nyelvet; ha van értelmes európai program, akkor ez az - mondta a DK elnöke.

MTI

Kevesebb megszállási emlékművet, kevesebb székely kaput és több két tannyelvű iskolát kell építeni - mondta [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] pénteken Dunaújvárosban, a Demokratikus Koalíció (DK) Európa-napi rendezvényén.

Az oktatás nemzeti, az emlékmű pedig nemzetbutító program, "el kell dönteni, melyik oldalon állunk" - tette hozzá a DK elnöke a Petőfi ligetben rendezett eseményen, mintegy 150 érdeklődő előtt.

Mint mondta, Európa sok országában a gyerekek az anyanyelvük mellett legalább olyan jól beszélnek egy másik nyelvet; ha van értelmes európai program, akkor ez az: "tegyük két tannyelvűvé az oktatási intézményeket már az általános iskola első osztályától!".

A politikus, a DK EP-listájának támogatására kérve hallgatóságát, arról is beszélt, hogy nem tartja "őrült követelésnek" Európában "az azonos munkáért azonos bért" régi, baloldali jelszavát. Úgy véli, ettől még "elég messze vagyunk", de el kell kezdeni tárgyalni róla azért, hogy tíz vagy húsz év múlva ne így legyen.

Nem elég a szabadság egyenlősége, szükség van a lehetőségek egyenlőségére is, ezt a küzdelmet a következő évtizedekben kell megvívni - hangoztatta.

Felvetette: a politikusokat érintő korrupciós ügyeket nem a nemzeti ügyészségeknek, hanem egy új európai szervezetnek kellene kivizsgálnia. Janez Jansa volt szlovén és Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnök korrupciós ügyeire utalva megjegyezte: Jansával szemben még hivatali ideje alatt indult büntetőeljárás. Magyarországon ez elképzelhetetlen - tette hozzá.
Egy európai ügyészség esetén Magyarországon "nem tudna senki Polt Péter háta mögé bújni. Nem bosszút, csak tisztességes igazságszolgáltatást akarok" - mondta.

A DK elnöke azt is közölte, hogy a párt képviselői nem mennek el az Országgyűlés ülésére, amelyen Orbán Viktort miniszterelnökké választják. "Először fogják anélkül megválasztani a miniszterelnököt, hogy kötelessége lenne elmondani, mit tervez az elkövetkező négy évre, és kötelessége lenne lehetőséget adni arra is, hogy erről elmondja a véleményét valamennyi képviselő" - jelentette ki. Hozzátette: egyik ellenzéki pártnak sem javasolja, hogy képviselői "biodíszletként" legyenek jelen az ülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában