Ország-világ

2014.05.15. 22:12

Gyurcsány: a DK nem fél az Európai Egyesült Államok megalakításától

Nem Záhony, hanem Hegyeshalom felé akarunk elindulni - mondta a politikus.

A Demokratikus Koalíció (DK) a magyar politikai közösségek közül leginkább elkötelezett a közös Európa iránt, olyan párt, amely nem fél attól, hogy a németekkel, osztrákokkal, franciákkal együtt megalakítson egy közös új államot, az Európai Egyesült Államokat - jelentette ki [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] csütörtökön Egerben tartott lakossági fórumán.

A DK elnöke úgy fogalmazott, hogy pártja nem fél az együttműködéstől, nem ellenfelet lát az Európai Unió többi nemzetében, hanem együttműködő partnereket.

Hozzátette: hazafiként, baloldaliként európaiak vallják magukat, osztozni akarnak az európai szabadságban.

"Nem Záhony, hanem Hegyeshalom felé akarunk elindulni" - mondta.

Gyurcsány Ferenc felidézte: István király felszámolta a törzsi viszonyokat, felvette a kereszténységet, tűzzel és vassal megalapított egy modern államot.

"A legbátrabb és legeurópaibb politikusunkká vált az elmúlt ezer évben. A jobboldal azonban nem érti István örökségét: a miniszterelnök a kelettel kokettál, keleti szelet akar befogni a nyugati vitorlákba" - fogalmazott.

Az ellenzéki pártvezető hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy fel kell adni az államiságot, azt, hogy saját sorsunkról magunk döntsünk.

Ha azonban a mintegy 500 milliónyi európai közösen tud fellépni a világ nagy kérdéseiben, akkor "fel kell kötnie a nadrágját az Egyesült Államoknak, Kínának és Oroszországnak is" - mondta.

Az orosz-ukrán viszályra kitérve a DK elnöke kijelentette: azért tűnik nagyon gyengének Európa az orosz elnökkel szemben, mert nincs közös külpolitikája, nincs közös biztonságpolitikája, miközben sokszor "bele akar beszélni olyan dolgokba, ami nem rá tartozik".

Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem akar szabadságharcot folytatni, mert nem lát Európában olyan erőket amelyek a magyar szabadságra törnének.

Érdekellentétek vannak, de keresni kell a kompromisszumot, a megegyezést - hangsúlyozta.

Emlékeztetett: minden, a közös európai kasszába befizetett forintra hármat kap vissza Magyarország.

Közben "a jobb kezünkkel a szabadságharc nevében ütjük őket, a bal kezünkkel meg kuncsorgunk. Pedig a Rákóczi szabadságharcot sem a Habsburgok finanszírozták" - tette hozzá.

A pártelnök kijelentette: két politikai irányvonal van: az Európai Egyesült Államok ügye, amit a DK képvisel, és az az út, amelyet a jobboldal kínál.

A szocialisták és az Együtt-PM a kettő között helyezkednek el. "De a langyosokat az Úr is kiköpi", a nagy ügyekben ugyanis egyenesen kell beszélni - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint április 6. tanulsága a baloldal számára az, hogy nem érdemes rossz politikai kompromisszumokat kötni a jobboldal kegyét keresve.

Szavai szerint az etnonacionalista politizálás a föld és vér politikája, amely nem járható út Közép-Európában.

Európa megértette: az orbáni retorika a putyini politika támogatása. "A megsebzett Ukrajna tőszomszédságában arról beszélni, hogy 1945 óta megoldatlan a magyar helyzet, a párizsi békeszerződés megkérdőjelezését jelenti" - tette hozzá.

Azt mondta, nem az a baj Magyarországon hogy túl sok a vita, hanem hogy túl sok a diktátum.

Kevesebb megszállási emlékmű, kevesebb székelykapu és több kétnyelvű iskola kell - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában