Ország-világ

2014.05.22. 14:02

Felmérik a káros vizek elvezetését szolgáló csatornákat

Uniós forrásból, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) és az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) alkotta konzorcium megkezdte a káros vizek elvezetését célzó csatornák kataszterének az elkészítését - jelentette be Pereszlényi Attila, az NFP ügyvezető igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) keretében megvalósuló program költségvetése 4,6 milliárd forint. A projekt befejezési határideje pedig jövő év március vége - tette hozzá az ügyvezető.

A munka során több mint 28 ezer kilométer csatornát kell feltérképezni és meghatározni a tulajdoni helyzetet is. A kataszter a valós helyzetet mutatja majd, és megteremti egy újabb projekt információs bázisát.

A tulajdoni helyzetről Jakus György, az OVF szakértője elmondta, hogy a nagy befogadó vízfolyások - a folyók és ezek mellékfolyói is - állami tulajdonban vannak. A vízgyűjtőből az ezekbe vizet juttató csatornák korábban társulati kézben voltak, de egy tavalyi kormányrendelet állami tulajdonba, a vízügy kezelésébe adta azokat. Emellett léteznek egy-egy földterületet kiszolgáló magáncsatornák is. Nem ritka az, hogy egy csatorna több szakaszra oszlik tulajdonjogilag úgy, hogy állami- és magántulajdon váltogatja egymást.

A káros vizek - például az árvizek - elvezetését, illetve azok visszatartását (például öntözési célra) csak úgy lehet megoldani, ha a vízgyűjtő valamennyi létesítménye egy kézben van. Ezért kell majd megszüntetni - kisajátítással - a vegyes tulajdont, de ez már nem része ennek a projektnek - tette hozzá a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában