Ország-világ

2014.05.28. 11:33

Edward Snowden: magasan képzett kém vagyok!

Az NSA informatikusa első tévés interjújában elmondta, külföldön is dolgozott titkos ügynökként amerikai kormányzati szerveknek.

MTI

Első ízben adott interjút egy amerikai tévének Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársa. Az ügynökség titkos adatgyűjtési gyakorlatát leleplező informatikus kijelentette, hogy kémnek képezték ki, és külföldön is dolgozott titkos ügynökként amerikai kormányzati szerveknek.

Az NBC csatorna Nightly News műsorának adott interjúból - amely helyi idő szerint szerda este kerül adásba - előzetesen részleteket sugároztak kedden.

Az Oroszországban menedéket kapott Snowden - Moszkvában nyilatkozva - visszautasította bírálóinak azokat a megjegyzéseit, hogy ő csak egy alapszintű elemző volt.

"Nem titok, hogy az Egyesült Államok ma már több és jobb hírszerzési adatokhoz jut számítógépekből, mint emberektől" - mondta Snowden az NBC híradó műsorvezetőjének, Brian Williamsnek.

"Kémkiképzést kaptam a szó hagyományos értelmében, amennyiben fedett ügynökként éltem és dolgoztam külföldön, olyan állásban, amely nem volt, még álnevet is kaptam."

"Műszaki szakembernek" mondja magát, és tevékenységét így írja le: "Nem emberekkel dolgozom. Nem toborzok ügynököket. A dolgom az, hogy rendszereket állítsak az Egyesült Államok szolgálatába. És ezt minden szinten csináltam - a legalsótól egészen a legfelsőig."

Snowden elmondása szerint beépített ügynökként dolgozott külföldön a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) és az NSA-nek, s a Védelmi Hírszerző Ügynökséget (DIA) is szolgálta a Közös Kémelhárító-képző Akadémia (JCITA) előadójaként, "ahol forrásokat és módszereket fejlesztettem ki arra, hogy információink és embereink biztonságban legyenek szerte a világon a legellenségesebb és legveszélyesebb körülmények között".

"Így amikor (a bírálók) azt mondják, hogy én egy alapszintű rendszeradminisztrátor vagyok, és nem tudom, miről beszélek, az szerintem kissé félrevezető" - jegyezte meg az interjúban.

Edward Snowden 2013 közepén szivárogtatott ki szigorúan titkos dokumentumokat az NSA-től, s ezért hazájában, az Egyesült Államokban bíróság elé akarják állítani. Azzal vádolják, hogy kémkedett, eltulajdonított kormányzati tulajdont, és szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel. Az informatikus augusztusban egy évre menedékjogot kapott Oroszországban. Ő maga arra számít, hogy az orosz hatóságok meghosszabbítják július végén lejáró tartózkodási engedélyét. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy az informatikus bizonyos feltételekkel hajlandó lenne hazatérni.

A Snowden által kirobbantott botrány vezetett ahhoz, hogy az amerikai képviselőház olyan törvényjavaslatot szavazott meg, amely az amerikai telefonhívások esetében véget vet az NSA úgynevezett metaadat-gyűjtési gyakorlatának. Az ügyet hamarosan a szenátus is napirendre tűzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában