Ország-világ

2014.05.12. 08:56

Donyeckben a résztvevők 90 százaléka a függetlenségre szavazott

A szavazáson részt vevők csaknem 90 százaléka a Donyecki megye függetlenségére szavazott a terület jogállásáról tartott vasárnapi népszavazáson, a másik kelet-ukrajnai szakadár területen, a Luhanszki megyében pedig csak hétfőn hozzák nyilvánosságra az ottani referendum eredményeit - közölték a helyi választási bizottság illetékesei.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint Roman Ljahin, a szakadárok által "Donyecki Népköztársaságnak" nevezett megye választási bizottságának elnöke az előzetes eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján közölte, hogy a választópolgárok 89,07 százaléka adta voksát a terület függetlenségére, míg 10,19 százalékuk ellene szavazott. A szavazócédulák 0,74 százaléka érvénytelen volt. Ljahin szerint a részvételi arány 74,87 százalékos volt.

A végleges eredményeket hétfőn hozzák nyilvánosságra.

A választási bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy "meglepően könnyű volt megszámolni a voksokat, mivel viszonylag kevesen szavaztak nemmel, ráadásul az elrontott szavazócédulák aránya is elenyésző volt".

A másik szakadár megye, Luhanszk eredményeiről délelőtt érkeztek meg az első hírek.

- A  szavazók 94-98 százaléka a kelet-ukrajnai Luhanszk megye  függetlensége mellett döntött – közölte a szakadárok által  egyoldalúan kikiáltott "luhanszki népköztársaság" választási  bizottságának elnöke az Unian hírügynökség hétfői jelentése szerint.  

Olekszandr Malihin azt mondta, hogy hétfő reggelig 28  választó kerületi szavazóbizottságban dolgozták fel a vasárnapi  népszavazás voksait. Hozzátette, hogy várják még a szavazatokat  azokról területekről, ahol a kijevi vezetés által felállított  Nemzeti Gárda tevékenysége nehezítette a szavazást.  

Az előzetes adatok szerint a szavazók 94-98 százaléka támogatja  a megye függetlenné válását, s a részvételi arány 81 százalékos volt  - mondta.  

Malihin közölte: helyi idő szerint délre (13 óra) várják a  pontosabb adatokat, illetve a Moszkvában lakó luhanszkiak  szavazásának összesítését, amit szintén beszámítanak majd a  végeredménybe.

A kijevi hírportálok finom gúnnyal tudósítottak arról, hogy a donyecki választási bizottságnak milyen gyorsan sikerült összesítenie a voksokat. Az Ukrinform hírügynökség megjegyzi, hogy a "terroristák" választási bizottsága nem tudta magát visszafogni, és "fenomenális gyorsasággal", az urnák zárása után már másfél órával hozta nyilvánosságra az eredményt. Az UNIAN úgy fogalmazott, hogy "a donyecki szeparatisták gyors voksszámolóknak bizonyultak". A hírügynökség a kételyeket erősítendő megjegyzi, hogy a Donyecki megyében 3,35 millió szavazásra jogosult polgár él, 21 szavazókörzetnek és 2425 szavazóhelyiségnek kell működnie. Egyedül a megyeszékhelyen, Donyeck városában 706 ezer szavazásra jogosult polgár él és 371 szavazókörzet van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában