Ország-világ

2014.05.29. 07:47

Az ENSZ szerint határidőre nem valósul meg a szír vegyi fegyverek megsemmisítése

A szíriai kormányzat által bevallott vegyifegyver-készlet 7,2 százaléka még mindig a polgárháború dúlta országban van.

MTI

Az ENSZ-főtitkár arról tájékoztatta a világszervezet Biztonsági Tanácsát (BT), hogy a június 30-i határidőre nem valósul meg a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítése.

Ban Ki Mun az AP amerikai hírügynökség birtokába került levél szerint azt írta, hogy a szíriai kormányzat által bevallott vegyifegyver-készlet 7,2 százaléka még mindig a polgárháború dúlta országban van. Mint írta, a damaszkuszi kormány azt állítja, hogy a veszélyes anyagokat földi úton kell szállítani, de ez jelenleg nem lehetséges a térségben uralkodó biztonsági állapotok miatt.

"Rendkívül fontos, hogy a Szíriai Arab Köztársaság a lehető leghamarabb befejezze a (vegyi fegyverek) kivonásának még hátralévő műveleteit, ahogy arra a hatóságok ígéretet is tettek" - hangsúlyozta Ban Ki Mun.

Az eredeti tervek szerint a mintegy 1300 tonna vegyi fegyvert június 30-ig kellett volna elszállítani és megsemmisíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában