Ország-világ

2014.05.14. 19:53

Árvízre számítanak a Balkán nyugati részén

A heves esőzések miatt árvízveszély fenyegeti Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát és Horvátország egy részét, ezért a hatóságok rendkívüli helyzetet, illetve fokozott készültséget hirdettek ki.

Kelet- és Közép-Szerbia több településén is rendkívüli helyzetet hirdettek ki, a Kolubara folyó mentén pedig fokozott védekező intézkedéseket vezettek be.

Predrag Maric, a szerb belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó osztályának vezetője a belgrádi sajtónak elmondta: mentőcsapatokat küldtek azokra a helyekre, ahol fennáll az áradás veszélye. Hozzátette: eddig senkit sem kellett kitelepíteni.

A szerbiai hidrometeorológiai intézet közleménye szerint a következő két napon egy hónap csapadékmennyiségének megfelelő eső hullik majd az országban.

A Vajdaságban egyelőre nincs árvízveszély, az önkormányzatok illetékes szervei azonban készenlétben vannak.

A helyzet Szerbia nyugati szomszédjainál is hasonló, Bosznia-Hercegovina három részén a legveszélyesebb a helyzet: a szarajevói, a zenicai-doboji és a tuzlai körzetben. A szarajevói kantonban már több személyt ki kellett telepíteni a földcsuszamlások veszélye miatt. Több városban áramkimaradások vannak, egyes helyeken a vízszolgáltatás is szünetel. Tuzlában pedig mezőgazdasági területek, utak és vasutak kerültek víz alá.

Az ország nyugati hegyvidékén 30 centiméter hó esett.

Havazik Montenegróban is, a Durmitor hegységben néhány centiméteres hótakaró alakult ki.

Horvátországot sem kerülték el a viharok, ott az esőt jég is kísérte. Szlavóniában és Baranyában több település órákra áram nélkül maradt.

Az előrejelzések szerint az erős esőzések péntekig tartanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában