Ország-világ

2014.05.07. 19:14

A kristálymet okozhat erőszakos viselkedést

A kristálymet vagy "jég" néven is ismert metamfetamin használóinál ausztrál kutatók szerint sokszorosára fokozódik az erőszakos viselkedés.

A kristálymetezők erőszakos viselkedése eddig is jól dokumentált volt, ám azt eddig nem tisztázták, hogy ezt a drog okozta, vagy a "jeget" fogyasztók már eleve erőszakra hajlamosak voltak.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) szerdán közzétett jelentésében arról számolt be, hogy kutatói közvetlen kapcsolatot találtak a droghasználat és az erőszakos dühkitörések között.

Rebecca McKetin és kollégái 278 krónikus metamfetaminozót figyeltek meg, és kiderült, hogy a drog nélkül mindössze tíz százalékuk viselkedett erőszakosan. Számuk azonban 60 százalékra ugrott, amikor erősen használták a szert.


"Arra jutottunk, hogy a kábítószer drámaian emeli az erőszak kockázatát. Világossá vált, hogy ez a kockázat csak hozzátevődik bármilyen meglévő, erőszakra való hajlamhoz. A keményen drogozók agyában megváltozik a kémiai környezet, amely az olyan érzelmek, mint az erőszak kontrollálásáért felelős" - magyarázta a kutatónő.

Hozzátette: bizonyos életmódbeli faktorok a kemény metamfetaminozással együtt szintén fokozzák az agresszív viselkedést.

Az Ausztrál Bűnügyi Bizottság (ACC) a napokban közölte, hogy egy év alatt 300 százalékkal megnőtt az elkobzott metamfetamin mennyisége, és a drogfajta népszerűsége már a második a cannabis után.

A bizottság ügyvezető elnöke, Paul Jevtovic szerint Ausztráliának "jégjárvánnyal" kell szembenéznie. A probléma jelentőségét az Egyesült Államokban az 1980-as és 90-es években lezajlott kokainválsághoz hasonlította.

McKetin 97 ezerre becsülte a kristálymettől és hasonló jellegű stimulánsoktól függő ausztrálok számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában