Ország-világ

2014.05.26. 08:09

A köztartozást felhalmozók is megkaphatják már az egy százalékot

Ha a civil szervezetnek köztartozása van, az adóhatóság a felajánlott összegből kiegyenlíti az általa nyilvántartott köztartozást, majd a megmaradó összeget átutalja a szervezetnek.

MTI

A korábbi évek gyakorlatától eltérően már azokhoz a civil szervezetekhez is eljutnak a személyi jövedelemadóból származó felajánlások, amelyek köztartozást halmoztak fel - írja hétfői cikkében a Napi Gazdaság.

Ha a civil szervezetnek köztartozása van, az adóhatóság a felajánlott összegből kiegyenlíti az általa nyilvántartott köztartozást, majd a megmaradó összeget átutalja a szervezetnek - tudta meg az újság a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Az adózók által felajánlott összeg korábban a költségvetésbe került, ha a civil szervezetnek köztartozása volt. Az adóhatóság adatai szerint 2014-ben 1444 civil szervezet volt kizárva a kedvezményezettek közül.

Tavaly csaknem egymilliárd forint támogatástól esett el a nonprofit szektor, nemcsak a köztartozások miatt, hanem mert sok esetben a hibásan kitöltött vagy határidő után elküldött adónyilatkozatok okoztak gondot. Gyakran előfordul az is, hogy a kedvezményezett adószámát hibásan tüntetik fel, de arra is volt példa, hogy valaki ugyanazon kedvezményezetti körből választ két szervezetet, ebben az esetben azonban mindkét felajánlás érvénytelennek számít - ismerteti az újság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában