Ország-világ

2014.04.23. 17:00

Szentté avatás - II. János Pál már halálakor szent volt

A hívők által már a temetésén szentnek kikiáltott II. János Pált.

kisalfold.hu


Szentté avatás számokban

Nemcsak egyházi jelentőségénél fogva, hanem a résztvevők és a szervezés számait tekintve is rendkívüli esemény lesz XXIII. János és II. János Pál vasárnapi szentté avatása.Kovács András bloggerünk írásai a szentté avatásról: 1. rész >>

800 ezer - 1 millió zarándokot várnak vasárnap Rómába a szentté avatásra. Ezekből mintegy 250 ezren férnek majd be a Szent Péter térre, a tér és az Angyalvár közötti területre és a Vatikán környéki többi utcába. Mintegy ezer lesz közöttük a magyar zarándok.

Lengyelországból 300 ezer hívőt várnak. Összesen 5000 autóbusz érkezik egész Európából. A tömegben 1,2 millió szentképet osztanak ki XXIII. János és II. János Pál arcképével, a szentté avatási szentmise 150 ezer példányban nyomtatott szövegét és 4 millió palack vizet.

A Szent Péter téren mintegy hatezer pap lesz jelen és ugyanekkora lesz a több mint kilencven hivatalos állami delegáció összlétszáma is. 150 bíboros, 70 diakónus és több mint 800 áldoztató pap lesz a misén, valamint 24 uralkodó és államfő.

Rómában 14 óriás vetítőn egyenesben közvetítik a szentmisét. Az egyik ilyen a Colosseum oldalán lóg. Kivetítő áll már a római Leonardo Da Vinci repülőtéren és a milánói dóm terén is, valamint számos más olasz város és település terein. A szentté avatást az egész világon 2,5 milliárdan követik majd. 500 olasz és külföldi moziteremben is egyenesben közvetítik az eseményt.

A zarándokok biztonságát az olasz hatóságok közel 10 ezer tagja felügyeli. Közöttük 3000 rendőr, csendőr, pénzügyőr van, s a polgári védelem több mint 2500 tagja. 16 egészségügyi pont működik szombattól a Vatikánnál és Róma központjában, valamint 80 úgynevezett elsősegély csapat. 77 mentőautó áll készenlétben és egy tábori kórházat is felállítanak a Vatikánhoz közel. 5 "mama-ponton" várják a kisgyermekkel érkező édesanyákat.

A római köztisztasági hivatal (Ama) ezer dolgozója tisztítja az utcákat a mise előtt és után. 980 vegyi vécét állítottak fel.

A szentté avatás napjaira érvényes G-evento (Nagy esemény) nevű parkolókártya 50 euróba kerül. A római szállodaszobák ára 250 százalékkal drágult az utóbbi héten.


Szobor Szarajevóban

János Pál pápa szentté avatása alkalmából szobrot emelnek a tiszteletére a többségében muzulmánok lakta Szarajevóban április 30-án. Részletek itt >>


Kovács András bloggerünk írásai a szentté avatásról: 1. rész >>

2. rész >>


Rózsafüzér, bögre, öngyújtó, póló, toll - a kettős szentté avatás előtt Róma utcáit elárasztották a XXIII. János és II. János Pál arcképével díszített ajándéktárgyak, amelyeknek az ára a vásárlók nemzetiségétől is függ.

A szentté avatásra árult műanyag rózsafüzér (a pápák arcképével a tasakján) egy euróba kerül. Tizenkét rózsafüzért 10 euróért kínálnak a Szent Péter tér felé vezető római utcákon. A XXIII. János és II. János Pál arcképével vagy alakjával díszített kisebb-nagyobb tárgyak azonban az egész városban kaphatók a Colosseumtól a Trevi-kútig.

A legnagyobb kereslet a rózsafüzérek, mágnesek és medálok iránt van, talán alacsony áruk miatt, amely 50 cent és 2 euró között mozog. A gazdasági válság a szentté avatáson is befolyásolja a vásárlási kedvet - állítják az olasz, de többnyire pakisztáni és Sri-Lanka-i szuvenírárusok, akik az olasz tulajdonú ajándékboltokban és utcai standokon dolgoznak.

Az árak igen változóak, attól függ ki a vásárló: az olaszok alkudoznak és a végén kevesebbet fizetnek, a külföldi zarándokoktól és turistáktól az árusok eleve többet kérnek. II. János Pál tenyérben elférő szobrának ára 13 és 35 euró között változik. A pápák arcképével díszített bevásárlószatyor néhány euró. Nem hiányzik a pápás puzzle és a II. János Pál életét végigkísérő kártyajáték sem.A tárgyak jelentős többségén II. János Pál (1978-2005) látszik. "XXIII. Jánosra kevesen emlékeznek, ezért vele kevesebb szuvenír készült" - mondták az árusok.

A legnagyobb kereskedelmi sikere azonban jelenleg a Ferenc pápával díszített tárgyaknak van. Ezért számos szuveníren a jelenlegi és a két néhai pápa együtt szerepel. Egy hűtőmágnes Ferenc pápa, XXIII. János és II. János Pál hármas arcképével 2 euró. Három ugyanilyen mágnes 5 euró.

A római kereskedők nem titkolják, hogy Ferenc pápa tavalyi megválasztása óta nagyon jól megy az üzlet, "ezt a pápát mindenki szereti és keresi" - hangoztatták. A szentté avatás előtt két nappal a Szent Péter téren szüleikkel sétáló gyerekek kezében is Ferenc pápával díszített vatikáni fehér-sárga zászlócska lobog. Egy eurót kérnek érte, egy sarokkal arrébb már két eurót.

Áder János is ott lesz

Áder János köztársasági elnök is részt vesz XXIII. János és II. János Pál pápa vasárnapi szentté avatási ünnepségén a Vatikánban - közölte a  Köztársasági Elnöki Hivatal pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint az elnököt felesége, Herczegh Anita is elkíséri. A kettős szentté avatásra több mint ötven országból jelezték delegációk részvételüket. Giuseppe Pecoraro, az olasz főváros prefektusa legalább 800 ezerre becsülte a szentté avatásra érkezők számát. 

Korábban - Több mint ötven év kellett XXIII. János szentté avatásához, amelyhez az előírt második csodatevés sem volt szükséges. A hívők által már a temetésén szentnek kikiáltott II. János Pált kevesebb mint tíz év alatt kanonizálták.

II. János Pál 2005. április 8-ai temetésén a hívők Santo subito! (Azonnal avassák szentté!) feliratú táblákat tartották a magasba. Az utód, XVI. Benedek már április végén engedélyezte II. János Pál kanonizációs eljárásának elindítását, amelyhez az egyházi előírások szerint a haláltól számított öt évet kellett volna várni.

A kanonizáció első lépcsőjének számító boldoggá avatás is gyorsan lezárult: a lengyel pápát 2011. május elsején XVI. Benedek avatta boldoggá a római Szent Péter téren bemutatott misével. A szertartáson mintegy másfél millióan vettek részt, közöttük 90 állami és egyházi delegáció. A boldoggá avatáson II. János Pál nyitott koporsóját a Szent Péter bazilika főoltáránál helyezték el, amelyhez a hívők két napig zarándokoltak. Ezt követően II. János Pál földi maradványait visszahelyezték a Szent Péter bazilika altemplomába.

A boldoggá és szentté avatásnak szokás szerint több szakasza volt Lengyelországban és Rómában is, amelyeket az úgynevezett posztulátor következett, vagyis az a teológiában, egyházjogban és történelemben jártas személy, aki mintegy ügyvédként az ügy előremeneteléért felelős. II. János Pál posztulátora a lengyel Slawomir Oder atya volt.

A vatikáni Szentté Avatási Kongregáció előtt zajlott eljárásban 130 tanút hallgattak meg, akik pro és kontra nyilatkoztak az egyházat 1978 és 2005 között vezető pápa kanonizációjáról. A titkosított jegyzőkönyv ellenére a tanúk között szereplő Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed közösség vezetőjének most kiadott könyve arról számol be, hogy Carlo Maria Martini milánói érsek például túl gyorsnak tartotta II. János Pál kanonizációját.

Az eljárás során két csodát tulajdonítottak II. János Pálnak: a hozzá intézett ima meggyógyította a Parkinson-kórban szenvedő Marie Simon-Pierre Normand francia szerzetesnőt, és hasonlóképpen gyógyult meg Floribeth Mora Díaz Costa Rica-i asszony is. Mindketten jelen lesznek II. János Pál vasárnapi szentté avatásán.

XXIII. János öt évig (1958-1963) vezette az egyházat. Halálától számítva kanonizációja több mint ötven évig tartott. Az Olaszországban "jó pápaként" ismert XXIII. Jánost a jubileumi szent évben, 2000. szeptember 3-án II. János Pál avatta boldoggá. Az ügy posztulátora az olasz Giovangiuseppe Califano atya volt, aki szintén jelen lesz a szentté avatáson.

XXIII. János csodájának Caterina Capitani nápolyi nővér 1966-os meggyógyulása számít.

A szerzetesnő azóta már elhunyt, szerzetesrendjének tagjai vesznek részt a szentté avatáson. A két néhai pápa koporsóját most nem állítják ki, a hívők a szentté avatás után a Szent Péter bazilika altemplomában levő sírjaikhoz járulhatnak.

Ferenc pápa 2013. júliusában írta alá a kettős szentté avatás dekrétumát, és pápai hatáskörénél fogva úgy határozott, hogy XXIII. János szentté avatásához nem szükséges még egy csoda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában