Ország-világ

2014.04.18. 14:11

Május 6-án ül össze az új Országgyűlés

Áder János levélben tájékoztatta az országgyűlési választásokon parlamentbe jutott pártok listavezetőit.

MTI

A jövő héten megkezdődhetnek az előkészületek

Várhatóan a jövő héten megkezdődnek az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületei, miután megérkezett az Országgyűlés elnökéhez a köztársasági elnök levele az ülés összehívásáról - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke pénteken az MTI-vel.

Szilágyi Zoltán az államfő levelét ismertetve elmondta: Áder János ebben arról adott tájékoztatást, hogy május 6-án 10 órára hívta össze a parlament alakuló ülését. A köztársasági elnök azt is tudatta a házelnökkel, hogy felkérte a törvényhozásba jutott, országos listát állított pártok és pártszövetségek listavezetőit, kezdjék meg az alakuló üléssel kapcsolatos egyeztetéseket.

A sajtófőnök hozzátette: Kövér László házelnöknek az egyeztetésekben nincs tevékeny szerepe, az Országgyűlés Hivatala azonban segítséget nyújt ehhez a pártoknak.

A pártok megbeszélésein előreláthatóan szó lesz egyebek mellett az Országgyűlés ülésezési rendjéről, a bizottsági struktúráról, a bizottsági tisztségek frakciónkénti megoszlásáról, a parlamenti patkó ülőhelyeinek, illetve az irodahelyiségek elosztásáról.

A négy évvel ezelőtti egyeztetések a sajtó nyilvánossága előtt zajlottak, erről azonban a pártok döntenek.
Május 6-ára hívja össze az Országgyűlés alakuló ülését [namelink name="Áder János"] köztársasági elnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója, [namelink name="Altorjai Anita"] pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az államfő az alakuló ülés összehívásáról levélben tájékoztatta az országgyűlési választásokon parlamentbe jutott pártok listavezetőit.

A köztársasági elnök alkotmányos kötelezettségeivel összhangban, az alaptörvény vonatkozó rendelkezései alapján és az országgyűlési választások hivatalos végeredményének várható kihirdetésére figyelemmel döntött az időpontról. Ezzel összefüggésben felkérte a listavezetőket, hogy a hagyományoknak megfelelően kezdjék meg az Országgyűlés alakuló ülésével kapcsolatos előkészítő tárgyalásokat - közölte Altorjai Anita.

Az Országgyűlés alakuló ülését az alaptörvény értelmében az államfő hívja össze a választást követő 30 napon belüli időpontra.

A parlament megbízatása az alakuló üléssel kezdődik, és a következő Országgyűlés megalakulásáig tart.

A köztársasági elnök az alakuló ülésen tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges.

Szintén az alakuló ülésen választják meg - az országgyűlési törvény szerint a frakcióvezetők indítványára, a korelnök javaslata alapján - titkos szavazással a házelnököt, az alelnököket és a jegyzőket. Közös indítvány híján a legnagyobb létszámú képviselőcsoport vezetője jogosult a házelnök személyére indítványt tenni. Ez esetben az alelnököket és a jegyzőket már az ő javaslatára választják meg, a frakcióvélemények meghallgatása után. A háznagyot a házelnök javaslatára választják meg.

A megválasztott képviselők megbízólevelüket az Országgyűlés alakuló ülését megelőzően a köztársasági elnöknek nyújtják be.

Az alakuló ülést az államfő nyitja meg, majd tájékoztatást ad a megbízólevelek átvételéről. A korelnök és a korjegyzők hivatalba lépése után a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és a Nemzeti Választási Iroda elnöke számol be a választásról az Országgyűlésnek.

A képviselők a mandátumvizsgálat eredményéről szóló határozat elfogadása után esküt tesznek, majd vita nélkül határoznak a választással kapcsolatos beszámolók elfogadásáról.

Szintén az alakuló ülésen, a választási beszámolók elfogadása után jelentik be a frakciók megalakulását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában