Ország-világ

2014.04.17. 14:46

Jogerősen felfüggesztették a verespataki beruházó régészeti mentesítési engedélyét

A 2011-ben kibocsátott hatósági régészeti mentesítési bizonylat a Kirnyik-hegységre vonatkozott, amelyben értékes római kori bányajáratok maradtak fenn.

MTI

Egy román bíróság jogerősen felfüggesztette a verespataki aranybányát tervező beruházó régészeti mentesítési engedélyét, amely a Kirnyik-hegységre vonatkozik - közölte csütörtökön a beruházást ellenző civil szervezet.

Az Alburnus Maior Egyesület közleménye szerint a 2011-ben kibocsátott hatósági régészeti mentesítési bizonylat a Kirnyik-hegységre vonatkozott, amelyben értékes római kori bányajáratok maradtak fenn.

Az egyesület közleményében emlékeztetett, hogy a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat első régészeti mentesítési engedélyét 2007-ben semmisítette meg a brassói ítélőtábla. Most a suceavai ítélőtábla döntött az engedély felfüggesztéséről, ami azt jelenti, hogy nem lehet elkezdeni a régészeti mentesítést, amíg annak megsemmisítésére vonatkozó másik perben nem születik ítélet a buzaui törvényszéken. Az egyesület jogászainak becslése szerint ez utóbbi perben a jogerős ítélet körülbelül két év múlva várható.

A közlemény emlékeztet, hogy a Kovászna Megyei Törvényszék egy kedden kimondott ítéletben első fokon érvénytelenítette azt az iratot is, amellyel a Szebeni Regionális Környezetvédelmi Hatóság 2011-ben kedvezően véleményezte az RMGC területrendezési tervét.

Az Alburnus Maior szerint a két bírósági ítélet jelentős akadályt jelent a beruházónak abban a tervében, hogy megnyissa a tervezett ciántechnológiás aranybányát és kitermelje a becslések szerint Verespatakon és környékén rejlő 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában