Ország-világ

2014.04.30. 12:34

A szeparatisták újabb városházát és rendőrséget foglaltak el

Horlivka a sokadik kelet-ukrajnai város, ahol az új kijevi kormánnyal szembenálló fegyveres csoportok középületeket foglalnak el, és népszavazás kiírását követelik.

MTI

Oroszbarát szeparatisták a Donyeck megyei Horlivkában is elfoglalták szerdán a városi önkormányzat és a rendőrség központi épületét - közölte a kelet-ukrajnai városból egy rendőrségi tisztviselő.

Egy másik forrás szerint az önkormányzatot mintegy 20 fegyveres vonta ellenőrzése alá. Fegyvereket rakodnak ki az épületnél - közölte az Osztrov című ukrán internetes oldal.

Horlivka a sokadik kelet-ukrajnai város, ahol az új kijevi kormánnyal szembehelyezkedő fegyveres csoportok középületeket foglalnak el, és népszavazás kiírását követelik az adott megye státusáról.

Donyeckben, ahol a szakadár fegyveresek hétfőn már elfoglalták a rendőrkapitányság és a városi tanács épületét, a város Kirov kerületi önkormányzatát is megszállták szerdán. Az értesülést megerősítette Szerhij Taruta, Donyeck megye kormányzója, amikor Olekszandr Lukjancsenkóval, az azonos nevű város polgármesterével tárgyalt. A beszélgetésből kiderült, hogy mintegy 200, álarcos fegyveres ütött rajta a helyi önkormányzaton. Eltávolították az ukrán nemzeti lobogót és helyére kitűzték a "donyecki népköztársaságét", s elkezdtek berendezkedni az épületben, matracokat és élelmiszert hordva oda be.

Luhanszk városában fegyveresek mellbe lőttek egy ügyvédet a megyei tévéközpontban. Az UNIAN értesülése szerint az oroszbarát szeparatisták azt akarták, hogy velük együtt vegyen részt egy sajtóértekezleten. Az ügyvéd ezt megtagadta, erre két lövéssel leterítették. A kórházba szállított férfi állapotáról orvosi források elmondták, hogy az egyik lövedék milliméterekkel kerülte csak el a szívét.

Krímből érkezett fegyveres csoportok tűntek fel a dél-ukrajnai Herszon megyében, ahol akadálytalanul mozognak és a régió stratégiai létesítményeinek felmérését végzik - közölte szerdán katonai forrásokra hivatkozva Dmitro Timcsuk ukrán katonapolitikai szakértő, az "Információs Ellenállás" nevű szervezet koordinátora Facebook-oldalán.

A katonapolitikai szakértő azt írta, hogy miközben az ukrán legfelső vezetés figyelmét a kelet-ukrajnai helyzet foglalja le, az ország déli részén kialakult helyzet sem sugall derűlátást.

A "vendégművészek" jelenlétét - tette hozzá - számos ízben észlelték a régióbeli ukrán katonai egységek, valamint a stratégiai létesítmények közelében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában