Ország-világ

2012.01.15. 14:45

A költségvetési konszolidáció felgyorsítását sürgetik Ausztriában

Magyarország negatív gazdasági fejleményei is indokolták Ausztria leminősítését a Standard & Poor's szerint.

mti

A költségvetési konszolidációs lépésekről szóló megállapodást sürgették Ausztriában a hét végén a kormányon belül és azon kívülről is, miután a Standard & Poor's amerikai hitelminősítő intézet egy fokozattal lerontotta az ország szuverén adósi besorolását.

Michael Spindelegger alkancellár szombaton az osztrák rádiónak nyilatkozva kijelentette, a tervezett takarékossági csomagot "élettel kell megtölteni, méghozzá meglehetősen sietősen".

Spindelegger, a kisebbik kormánypárt elnöke a teendők között kiemelte a nyugdíjrendszer kiadásai és az egészségügyi kiadások csökkentését. "Gyors megegyezés" szükségességéről írt egy vasárnapi internetes bejegyzésében az osztrák kancellár, Werner Faymann is, részletekre azonban nem tért ki. Faymann felszólította az ellenzéket, hogy támogassa a jelenleg törvényben rögzített költségvetési "adósságfék" alkotmányos szabályozását.

A Standard & Poor's az euróövezetbeli problémákkal és a fontos kereskedelmi és közvetlen befektetési partnerek - mint például Olaszország és Magyarország - gazdasági problémáinak az osztrák bankokra gyakorolt lehetséges hatásával indokolta a minősítés rontását.

A további leminősítés elkerülésének feltételeként látja azonban azt is, hogy Ausztria a költségvetési konszolidáció "ambiciózusabb szakaszába" lépjen.

Ewald Nowotny jegybankelnök ugyancsak az ORF-nek nyilatkozva azt tanácsolta a kormánynak, hogy fokozza az államadósság csökkentésére tett erőfeszítéseit. Nowotny szerint várhatóan nem lesz súlyos közvetlen következménye a leminősítésnek, azonban nehéz megítélni, hogy drágul-e az osztrák államadósság finanszírozása.

A jegybankelnök közgazdaságilag nehezen alátámaszthatónak látja, hogy Németország kivételével valamennyi euróövezeti országról negatív véleményt adott az SÚP. Kétharmados támogatás hiányában tavaly egyszerű többséget igénylő törvényben írta elő az osztrák parlament, hogy 2017-től a strukturális - vagyis a konjunkturális hatásoktól megtisztított - költségvetési deficit nem lehet több a hazai össztermék (GDP) 0,35 százalékánál.

A takarékossági csomagról zajló koalíciós egyeztetéseken az ÖVP azt az álláspontot képviseli, hogy az állami kiadások csökkentésével elérhető az évi kétmilliárd eurós takarékossági cél. A kormányfő pártja, a szociáldemokraták (SPÖ) ezzel szemben új adók bevezetését is szorgalmazzák. A közlemény szerint Ausztria leminősítése az EU-ban és az euróövezetben megfigyelhető, "mélyülő politikai, külső, és monetáris problémákat" tükrözi.

A hitelminősítő értékelése szerint decemberi európai uniós csúcs nem hozta meg a megfelelő áttörést az euróövezet pénzügyi problémáinak maradéktalan kezeléséhez. A hitelminősítő megállapította azt is, hogy az osztrák gazdaság egészséges és nagy mértékben versenyképes. Az SÚP abból indul ki, hogy a pénzügyi konszolidáció gyorsulni fog. Ennek feltétele azonban, hogy az euróövezet gazdasága ne lassuljon túl nagy mértékben. Ugyanakkor az S&P szerint az osztrák bankok mérlegére hatással lehetnek a fontos kereskedelmi és közvetlen befektetési partnerek - mint Olaszország és Magyarország - negatív gazdasági fejleményei. Ebben az esetben a bankok az állam pótlólagos támogatására szorulhatnak.

Ha emellett a gazdasági növekedés is a vártnál sokkal gyengébben alakulna, akkor mindez alááshatja a kormány konszolidációs törekvéseit. További leminősítést helyezett kilátásba az SÚP arra az esetre, ha az államadósság a bankok tőkeszükséglete vagy a gazdaság lassulása miatt a GDP 80 százaléka fölé emelkedik. Stabil marad viszont Ausztria besorolása, ha a bankszektor kockázatát sikerül ellenőrzés alatt tartani és Ausztria strukturális reformokkal "a konszolidáció valamivel ambiciózusabb szakaszába" lép és strukturális reformokat vezet be anélkül, hogy a növekedést és a versenyképességet fékezné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában