Openhouse

2009.05.27. 17:50

Mikor jöhet a fellendülés, kedves Miniszterelnök Úr?

Pár hete küldtem Bajnai Gordonnak, aki akkor még gazdasági miniszter volt egy négy pontból álló intézkedéscsomagot a gazdasági válság ingatlanpiaci hatásainak enyhítésére. A gazdasági minisztériumból válasz is érkezett a felvetésekre, miszerint köszönik a javaslatokat és amennyiben módjuk lesz rá, megfontolják azokat. Szerintetek?

 

Sajnálattal vettem, hogy észrevételeim nem kerültek megvizsgálásra, sőt teljesen ellentétes intézkedéseket helyeztek kilátásba (bár ha őszinte akarok lenni, akkor erre is számítottam) . A kormánynak ki kellene számolnia, hogy egy új lakásból vagy házból mennyi bevétel marad az államkasszában (áfa, adók, illeték, munkaadói és munkavállalói járulékok, stb.), megsaccolni, hogy az intézkedések (szocpol eltörlés, kedvezményes hitel eltörlés, vagyonadó stb.) miatt mennyivel kevesebb ingatlant értékesítenek a következő évben és kijönne az eredmény, hogy a jelenlegi ingatlanpiaci intézkedésekkel az új kormány óriási öngólt rúg.

A jelenlegi tervek rövidtávra szólnak, de sajnos még rövidtávon is a rombolást és a teljes leépítést szolgálják. Olyan mintha ülnénk a kádban, elzárjuk a csapot, mondván drága a víz és a csatornadíj sem két fillér és csodálkozunk majd, hogy miért nem telik meg az a fránya kád. Ha a fogyasztót büntetjük, akkor a fogyasztás is csökkeni fog és ha a fogyasztás csökken, akkor  abból jól láthatóan mindenkinek jóval kevesebb jut, beleértve ebbe költségvetés bevételi oldalát is.        

De hát ehhez nem kell közgazdásznak lenni, csak józan paraszti ész kellene. 

Sajnos most azt érzem, hogy szedik fel a sínpályát, nemhogy fűtenék a gőzmozdonyt. TGV - ről meg ne is álmodjunk még évekig. 

Pedig a prototípus már a kezünkben volt 2001-2002 -ben. 

Azért elkeseredni nem kell, az ingatlanpiac soha nem áll meg teljesen, kicsit néha lelassul, de ez éppen azért van, hogy legyen hova fejlődni. Nekünk ingatlanosoknak pedig egy dolgunk van : Egyre profibbnak lenni, mert az ügyfelek bizony elvárják (joggal) a profi szolgáltatást. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!