Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Douchev-Janics Natasa és Vajda Attila: Elkészülni! Vigyázz! Rajt!

Szeged - Szerda reggel nyilvános edzést tartott Douchev-Janics Natasa és Vajda Attila, az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE két olimpiai bajnoka. A kajakos és a kenus izgalommal várja a londoni olimpiát.
„Typical London weather" – azaz tipikusan londoni időjárás. Vagy: „Typical British summer" – azaz tipikusan brit nyár. Ezt rendszeresen mondják a helyiek Londonban. Szerda reggel pontosan olyan felhős és párás idő fogadta Douchev-Janics Natasát és Vajda Attilát, az EDF Démász Vízispsort Egyesület két olimpiai bajnokát a Maty- éren, mint ami a szigetországra jellemző.

– Ma is keményen edzettünk, körülbelül azonos az időjárás most itt Szegeden, mint az olimpia helyszínén – mondta Vajda. – Azért is gyakorolunk ilyen időben, mert a futamok is hasonlóan korán lesznek. Most meleg van Nagy-Britanniában, de ott gyorsan változik az időjárás. Az Eton Dorney-pálya vize 17 fokos, így a levegőt biztos, hogy lehűti majd, lehet bármilyen meleg.

Attila a vízen, Natasa a parton. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Többen azt mondják, hogy a kajak-kenu egyéni sportág. Vécsi Viktor tanítványa, Vajda Attila azonban népes csapattal tréningezik a Maty-éren.

– Fontosak a segítők, ők modellezik az ellenfeleket. Jól sikerült a felkészülés, sokat segítettek a társak, köztük Fürdök Gábor, Horváth Gábor és a kenupáros, Sarudi Pál és Varga Dávid. Az edzésen belőttünk egy iramot, ezt tartottuk végig. Ruszkai Krisztián kajakos veszi fel a rivális arcokat, hol Menkov, hol Brendel, hol Oldershaw ritmusában, stílusában lapátolt. Mindent megtesznek a célért, ezért segítenek, amiért nagyon hálás vagyok – fogalmazott a kenus.

Vajda harmadik olimpiájára készül. Athénban és Pekingben állt rajthoz eddig. Egy arany- és egy bronzérem a termése. A szurkolók mindkét ötkarikás helyszínen sokat segítettek a szegedi klasszisnak.

Attila a vízen, Natasa a parton. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Nem tudom, hogy miként helyezkedik majd el a lelátó Londonban. Keskenyebb a pálya, nem lesz olyan nagy, mint Pekingben. Nyolcas döntőt rendeznek. Lehet érzékelni a drukkereket, de a versenyen ezzel nem foglalkozunk. Persze sok-sok energiát kapok tőlük, ösztönöznek a jó teljesítményre. Athénban a végén rengeteget segítettek, Pekingben pedig a célba érkezés után szembesültem azzal, hogy mennyi honfitársam van a lelátón. Nekem egy feladatom van: az 1000 méterre koncentrálni.

Miközben Vajda Attila már túl volt a reggeli penzumon, a háromszoros olimpiai bajnok, Douchev-Janics Natasa a 10 órakor kezdődő foglalkozásra készült. Mestere, Kovács László és férje, egyben edzője, Andrian Douchev, menedzsere, Csonka Gábor is a parton figyelte az EDF DÉMÁSZ-Szeged Vízisport Egyesület legeredményesebb sportolójának készülődését.

Attila a vízen, Natasa a parton. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Nézegettem az időjárás-jelentést a neten, hogy milyen idő fogad majd Londonban. Bár engem ez nem befolyásol, csak arra voltam kíváncsi, hogy kell-e majd meleg ruha. Nem voltam az olimpiai helyszínen, de azt tudom, hogy kicsit hínáros a pálya. Ezen meglepődtem, de ezzel kell szembesülnie minden riválisomnak.

Douchev-Janics Natasa szülés után tért vissza. Sokat dolgozott, edzett a kajakos, hogy jó formába lendüljön.

– Most még nagyon fáradt vagyok. Az edzéseken mentem jó időket. Rá kell még pihennem a versenyre, ez a jövő héten lesz, ekkor lesz a frissítés, utána pedig már kezdődik az olimpia.

Attila a vízen, Natasa a parton. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A háromszoros olimpiai bajnok kislánya, Milana is utazik Londonba, szurkol majd az édesanyjának.

– Örülök, hogy ott lehet velem. Nem egy szálláson leszünk, de a közelemben lesz, és ez mindenképpen nyugtatólag hat rám. Jó lesz úgy versenyezni, hogy tudom: a kislányom a lelátón drukkol az anyukájának.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négykor edz a kézilabda-válogatott Londonban

A tegnapi, britek elleni siker (44-21) után a ma délelőtt pihenővel telt a férfi… Tovább olvasom