Bundesliga

2023.04.17. 12:07

Dárdai az eddigi legnagyobb kihívás előtt áll

A berlini klub vasárnap jelentette be, hogy azonnali hatállyal szerződést bontott Sandro Schwarz-cal, akinek a helyét a szezon végéig a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Dárdai Pál veszi át. Harmadszor is szorult helyzetben lett vezetőedző a berliniek magyar klublegendája, de minden eddiginél nehezebb feladatot vállalt el.

Dárdai Pál, a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Hertha BSC újonnan kinevezett vezetőedzője egy berlini sajtóértekezleten 2023. április 17-én

Forrás: MTI/AP/DPA

Fotó: Andreas Gora

A Hertha vezetősége januárban döntött úgy egyhangúlag, hogy kirúgja Fredi Bobic sportigazgatót, az embert, aki 2021. november 29-én felállította a berlini kispadról Dárdai Pál vezetőedzőt, és módszeresen irtotta a klub identitását. Ezt igyekszik visszaépíteni a B-közepes szurkolóból lett klubelnök, Karl Bernstein, akinek tavaly nyári színre lépése óta meg voltak számlálva Bobic napjai – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Most kétségkívül az eddigi legnagyobb kihívás előtt áll Dárdai. Most van a legkevesebb ideje, hogy változást érjen el, mindössze hat forduló van hátra a Bundesligából. És most indul a legrosszabb helyzetből is: egyrészt utolsó a csapat, másrészt az automatikus bennmaradást jelentő 15. hely öt pontra van, az osztályozó, ami tavaly is a klub mentsvára volt, csak kettőre, de ahhoz két csapatot (Stuttgart, Schalke) is meg kellene előzni. 

Dárdai jelenlegi megbízatása csak az idény végéig szól. 

Dárdai szombaton a 12. Werder Bremen ellen mutatkozik be hazai pályán, és a győzelem kulcsfontosságú lenne a legutóbbi hat fordulóban nyeretlen Herthának. Utána idegenben a bajnoki címért kiélezett harcot folytató Bayern München ellen nem sok sansz van, aztán következik újra Berlinben a közvetlen rivális Stuttgart elleni kiesési rangadó, amit újra meg kellene nyerni. A 11. Köln otthonában nem reménytelen a pontszerzés, majd otthon a Bochum ellen megint csak győzelemre lehet szükség. Az utolsó fordulóban a középcsapat Wolfsburg ellen idegenben is el lehet csípni egy pontot.

Ha ezzel az igencsak pozitív eredménysorral számolunk (három győzelem, két döntetlen, egy vereség), az elég lehet minimum az osztályozó eléréséhez, de akár a sima bennmaradáshoz is, ugyanakkor átlagban 1,83 pontot jelentene. Tehát Dárdainak felül kellene múlnia korábbi önmagát, ilyen magas pontátlagot korábban egy idényében sem ért el a Herthával.

A Hertha edzőváltásról szóló bejelentésére záporoztak a hozzászólások a klub hivatalos Facebook-oldalán. A Magyar Nemzet kiemelte a négy legtöbb, egyenként több száz kedvelést kapott véleményt, amelyek jól mutatják, a drukkerek maximálisan bíznak Dárdaiban.

„Tisztelet Dárdai Pálnak, hogy harmadszor is elvállalta a feladatot, annak ellenére, hogy ki is eshet… Ez mutatja, hogy sok herthás van, akik a nyilvánosságban szerepelnek, de ő az egyetlen, aki törődik is a klubbal. Sok sikert Páli!”

„Pálhoz ragaszkodni kell. Nem számít, melyik osztály, nem számít, hogyan alakul. A lényeg, hogy újra készen áll, és megmutatja, mennyire szereti a klubját. Tiszteletet és hűséget érdemel.”

„Végre! Most csak hagyják nyugodtan dolgozni. Minden tiszteletem az övé, amiért visszajött hozzánk két kirúgás után. Igazi úriember. Remélem, hogy ha kiesünk, a másodosztályban is marad, mert ő az egyetlen igazi edző számunkra.”

„Dárdai passzol a régi Herthához, de soha nem illet a Bobic-féle bagázshoz. Fogalmam sincs, hol végzünk a bajnokságban, attól tartok, túl későn jött a váltás, de szorítok a csapatért. Üdv itthon, Pál!”

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Sajtótájékoztatót tartott a Hertha labdarúgócsapata

Hétfő délben tartott sajtótájékoztatót a Hertha labdarúgócsapata, amely bemutatta a régi-új vezetőedzőjét. 

Dárdai Pál, a Hertha BSC labdarúgócsapatának vasárnap kinevezett vezetőedzője szerint csak az eredmény számít a Bundesligában utolsó együttesnél.

A labdarúgásban mindig csak a következő passz számít. Ez egy nehéz helyzet és én nem azért vagyok itt, hogy ígérgessek. Egy dolog számít: az eredmény, az eredmény, az eredmény

– mondta Dárdai a sajtótájékoztatón. Hozzátette, sok hibát látott a csapatnál, melyeket csak együtt lehet kijavítani.

A játékosoknak segíteniük kell egymást, mert együtt lehetnek jobbak

– hangsúlyozta.

DÁRDAI Pál
Dárdai Pál, a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Hertha BSC újonnan kinevezett vezetõedzője (b) és Benjamin Weber, a klub sportigazgatója egy berlini sajtóértekezleten 2023. április 17-én
Fotós: Andreas Gora / Forrás: MTI/AP/DPA

A játékosként 286 bajnoki mérkőzéssel klubrekorder Dárdaira a Hertha megmentőjeként tekintenek a szurkolók. A felnőtt csapatot 2015 februárja és 2019 nyara, majd 2021 januárja és novembere között irányította, kétszer is megmentve a kieséstől.

Ezúttal szerencsére is szükségünk lesz, nem csak a kemény munkára. Mindenkinek szükség van erőre, pozitív energiára, és olyan hozzáállásra, hogy pozitívan fogadja a kihívásokat

– fogalmazott a 47 éves magyar szakember, akinek munkáját Bódog Tamás is segíti.  

Kiemelte, vezéregyéniségekre van szüksége a csapatnak, de azt nem árulta el, kiknek szánja ezt a szerepet.

Dárdai közölte azt is, eredetileg úgy tervezte, hogy a nyáron tér vissza az utánpótlás akadémiára a Herthánál.

A Hertha péntek este 5–2-es vereséget szenvedett az addig sereghajtó Schalke 04 vendégeként, így hat fordulóval a vége előtt az utolsó helyre csúszott vissza a Bundesligában. Dárdai első bajnokiján, szombaton a Werder Bremen elleni hazai összecsapáson irányítja a csapatot.

A magyar szakember a délután folyamán levezényelte az első edzését, amely a beszámolók szerint remek hangulatban telt.

A 27 játékos a bő másfél órás tréning során ritmikus tapssal kísérte a gyakorlatokat, és sokat nevetett. Az edzést néhány tucat szurkoló tekintette meg, szombatig viszont már minden hátralévő tréning zárt kapus lesz a Herthánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában