Gyűlölet

2023.02.01. 16:49

Szurkolói magyarellenes rigmusai miatt a Craiova megbüntette magát

A vezetőség közölte a saját hatáskörben meghozott döntéseket: meghatározatlan időre zárt kapuk mögött játsszák a meccseket, kezdeményezik a Román Labdarúgó Szövetségnél egy olyan szabályzat kidolgozását, amely megelőzi a hétvégihez hasonló eseteket.

Forrás: Peluza Sud 1997 Facebook-oldal

Megbüntette magát a FCU 1948 Craiova, amelynek a Sepsi OSK elleni, hétvégi labdarúgó-mérkőzését felfüggesztették, mivel a szurkolói magyarellenes rigmusokat skandáltak – adta hírül az MTI.

A klub szerdai közlése szerint a hazai találkozókat meghatározatlan időre zárt kapuk mögött játssza a krajovai csapat.

A vezetőség három pontban közölte a saját hatáskörben meghozott döntéseket. Így meghatározatlan időre zárt kapuk mögött játsszák a meccseket, kezdeményezik a Román Labdarúgó Szövetségnél egy olyan szabályzat kidolgozását, amely megelőzi a hétvégihez hasonló eseteket. 

Emellett közölték, hogy a későbbiekben fogják értesíteni bérletes szurkolóikat arról, miként kaphatják vissza pénzüket.

A klub honlapján közzétett bejegyzés szerint a szurkolóik egy részének sepsiszentgyörgyi „huliganizmusa” óriási károkat okozott a klubnak, és fennáll az a veszély, hogy ezek a megnyilvánulások megismétlődnek, ezért látták szükségesnek meghozni ezt a döntést.

A román sajtó emlékeztetett rá, hogy a krajovai szurkolók egy része Adrian Mititelu klubtulajdonossal konfliktusban áll.

Vasárnap alig 26 perc után Andrei Chivulete játékvezető előbb félbeszakította, majd tíz perc kényszerszünet után lefújta a Sepsi OSK-FCU 1948 Craiova élvonalbeli bajnoki mérkőzést, mivel a vendégegyüttes szurkolói magyarellenes rigmusokat skandáltak.

Romániában először fordult elő, hogy rasszista, idegengyűlölő skandálások miatt felfüggesztettek egy meccset. 

A magyar tulajdonosi hátterű Sepsi mérkőzéseinek többségén a vendégszurkolók rendszeresen kiabálnak magyarellenes rigmusokat. A három pont sorsáról a Román Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága fog dönteni.

A Craiova szurkolói furcsán állnak a helyzethez, hiszen a hallgatás helyett inkább támadnak. A közösségi médiában jelezték, hogy nem tartják magukat bűnösnek, sőt a Peluza Sud csoport jelezte, mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédjék a hazájukat, és akár még drasztikusabb megoldásokhoz is folyamodhatnak – írja az Origo.

A román ultrák egy online petíciót indítottak, amelyben a Sepsi OSK kizárását kérik a román bajnokságból. Az indoklás szerint a székelyföldi klub „egy etnikai szempontok alapján létrehozott és közvetve a magyar állam által támogatott csapat, amelynek egyetlen célja, hogy életben tartsa a magyar irredentizmus lángját” – adta hírül a Magyar Nemzet.

Az ügyet a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága vizsgálja meg a játékvezető és a mérkőzés megfigyelője, Octavian Goga által készített jelentés alapján. A bizottság szerdai ülésén nem hoztak döntést, ehelyett újabb határidőt írtak elő, egy hét múlva, jövő szerdán dől el a mérkőzés sorsa

– tudta meg a Székely Sport

A szabályzat egyértelműen fogalmaz a magyarellenes, xenofób és rasszista megnyilvánulások esetében, a Sepsi OSK zöld asztalnál 3–0-ra meg kellene nyerje a mérkőzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában