Peking 2022

2021.11.17. 05:59

Még nem dőlt el a kínai férfi hokiválogatott indulása

A nemzetközi szövetség korábban jelezte, hogy a házigazdát megilleti az indulási jog, ugyanakkor erős a félelem, hogy a csapat színvonala nem üti meg a kívánt mércét.

Jövő hét csütörtökön várható döntés, hogy a kínai férfi jégkorong-válogatott szerepelhet-e a házigazda jogán a februári pekingi téli olimpián, vagy pedig a nem megfelelő játéktudása miatt nem él a lehetőséggel, és Norvégia lesz a beugró.

A nemzetközi szövetség (IIHF) korábban jelezte, hogy a házigazdát megilleti az indulási jog, ugyanakkor erős a félelem, hogy a csapat színvonala nem üti meg a kívánt mércét. Ráadásul a játékokon az NHL-es világsztárok lépnek fel, és – ahogy Luc Tardif, az IIHF szeptember 25-én megválasztott elnöke fogalmazott – nem szeretnének 15–0-s mérkőzéseket látni. Az IIHF és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság keresi azokat a módokat, hogy elkerülhető legyen az a kínos lépés, hogy a kínai férfi hokiválogatottat kiejtsék a tornáról, illetve hogy ne legyenek „megalázó” végeredmények.

Két hete született az a döntés, hogy az orosz bázisú jégkorongligában (KHL) szereplő Kunlun Red Star két bajnoki mérkőzésen azon játékosait szerepelteti, akik számításba jöhetnek a kínai válogatott keretében, és legfeljebb most „csak” az útlevél hiánya miatt nem ölthetik magukra a kínai nemzeti együttes mezét.

Hétfőn a Kunlun az Amur Habarovszk ellen úgy ért el 5–4-es hosszabbításos vereséget, hogy már négygólos hátrányban volt. A következő ilyen felmérő szerdán (ma) lesz az Avantgrad Omszkkal szemben. A 24 csapatos KHL-ben Kunlun az utolsó előtti helyen áll összesítésben, és a keretében most mindössze nyolc kínai állampolgárságú hokis van. Többek viszont jogosultak lehetnek kínai útlevélre, ugyanis rendelkeznek kínai felmenőkkel, illetve az IIHF szabályainak megfelelően az elmúlt években már a kínai klubban játszottak.

A nemzetközi szövetség kiemelte: a két meccset öt szakember elemzi, ezt követően ismét összeülnek, és megvitatják a következő lépést.

Tardif megjegyezte, mivel nemrégiben lett az IIHF új elnöke, nem akar diplomáciai földrengést okozni. Meg akarnak győződni róla, hogy a kínai férfi válogatott valóban alkalmas-e az olimpiai szereplésre, és a NOB-bal közösen szeretnének dönteni. Hozzátette: Norvégia is készen áll a beugrásra.

Amennyiben a világranglista 32. helyén álló, a koronavírus-járvány miatt már két éve tétmérkőzésen nem szereplő kínai férfi válogatott nem tudná vállalni az olimpiát – mert például nem éri el a kívánt minimális szintet az NHL-es sztárokkal felálló csoportellenfelek, Kanada, Egyesült Államok és Németország ellen –, akkor Norvégia, mint az utolsó kvalifikációs körben elvérző legjobb ranglistás helyen álló együttes lenne a beugró.

A női világranglistán huszadik női válogatott részvételének esetében hasonló kétség nem merült fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában