autósport

2021.10.07. 10:33

Horrorbalesete után Grosjean már a komoly versenyzésre koncentrál

A tavaly kis híján tragikus balesetet szenvedett Romain Grosjean szerdán megtette az első lépést annak érdekében, hogy jövő májusban rajthoz állhasson a legendás Indy 500-as autóversenyen.

Haas F1's French driver Romain Grosjean looks on during the presser ahead of the Bahrain Formula One Grand Prix at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on November 26, 2020. (Photo by Rudy Carezzevoli / FIA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FIA / RUDY CAREZZEVOLI - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP / FIA

Fotó: Rudy Carezzevoli

A Forma-1-ben 179 versenyt teljesített francia pilóta idén már az IndyCar-sorozatban versenyez, de novemberi balesete után megígérte családjának, hogy rendkívül veszélyes oválpályás futamokat kihagyja. A 35 éves sportoló viszont első szezonjában nagyszerűen szerepelt, három dobogós helyezést – kettőt az indianapolisi utcai pályán – is szerzett, egyszer pedig a pole pozícióból rajtolhatott, így már az összetett sikert is szeretné célba venni, amihez viszont nem elég utcai futamokon indulnia.

„Nem lehet bekerülni a legjobb tíz közé, ha nem indulsz az összes versenyen. A csapatnál azt várják, hogy a bajnoki címért harcoljak, hogy elöl legyek, és úgy érzem, jól döntöttem”

- nyilatkozta a szerdai indianapolisi tesztelés után Grosjean, aki szeptemberben csapatot váltott, a Dale Coyne Racingtől a legjobbak közé tartozó Andretti Autosporthoz igazolt. Előtte viszont már augusztusban rajthoz állt Gateway Grand Prix oválversenyen, melyet a 14. helyen zárt.

Grosjeannak az indianapolisi engedélyhez szükséges első teszten három, egyenként 15 körből álló szakaszt kellett volna teljesítenie, minimum 215 mérföld/órás (346 kilométer/órás) átlagsebességgel. A harmadik etapon viszont az időjárás közbeszólt, és az erős esőzés miatt két körrel hamarabb kihívták a pályáról. Ennek ellenére az IndyCar illetékesei jelezték, hogy teljesítettnek veszik az újonctesztet

„Nagyon jól mentek a dolgok, az időjárást leszámítva minden rendben volt” – jegyezte meg Grosjean, hozzátéve, egyedül azon izgult, hogy milyen gyors tud lenni az első körében, mert onnan kellett javulnia.

„Nem tudtam, milyen lesz 205 mérfölddel menni, de nagyon sima volt, aztán, amikor 215 mérföld környékére érsz, akkor kezdődik a móka.”

A francia versenyző tavaly november 29-én, az F1-es Bahreini Nagydíjon három kanyarral a rajt után csapódott a szalagkorlátba, autója kettétört, a kiömlő üzemanyag pedig meggyulladt, és hatalmas lánggal égett. Grosjeannak ki kellett szabadítania magát az ülésből, 28 másodpercet töltött a lángok között, míg végül ki tudott mászni a roncsból, és a mentőcsapat tagjainak segítségével elhagyni a baleset helyszínét. December közepén mindkét kezét meg kellett operálni, de összességében kisebb égési sérülésekkel megúszta a szerencsétlenséget.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában