Európai Szuperkupa

2021.08.10. 15:00

A Chelsea és a Villarreal Belfastban nyitja a szezont

Szerda este a belfasti Windsor Parban rendezik a 46. összecsapást a labdarúgó Európai Szuperkupáért, amelyen a Bajnokok Ligája legutóbbi győztese, az angol Chelsea, és az Európa-ligában diadalmaskodó spanyol Villarreal csap össze.

Chelsea's German head coach Thomas Tuchel (R) gestures as he makes a batch of substitutions during the pre-season friendly football match between Chelsea and Tottenham Hotspur at Stamford Bridge in London on August 4, 2021. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /

Forrás: AFP

Fotó: Glyn Kirk

A Chelsea története során ötödször szerepel a szuperkupáért kiírt mérkőzésen, de csak az első alkalommal, 1998-ban a Real Madrid ellen hódította el a trófeát. Ugyanakkor 2012-ben az Atlético Madrid, 2013-ban a Bayern München, 2019-ben pedig az FC Liverpool ellen is vesztesen hagyta el a pályát.

Előzetesen általában a legrangosabb európai sorozat győztese számít az esélyesnek, ugyanakkor a statisztikák alapján nem nagy a fölénye a regnáló BL-címvédőnek, hiszen

az eddigi 45 kiírásból csak 25 alkalommal nyert a magasabban jegyzett gárda.

A Manchester Uniteddel szemben maratoni 11-es párbajt követően El-győztes Villarreal lehet a 25. klub – és a hatodik spanyol -, amely elhódítja az Európai Szuperkupát, s a Bayern München 2013-as sikere óta az első új név lehet a győztesek sorában.

A statisztikák alapján jó esély lehet a hosszabbításra, ugyanis a legutóbbi nyolc kiírásból hatszor, az előző három finálé során pedig egyszer sem ért véget a találkozó a rendes játékidőben. Tavaly a Bayern München a Puskás Arénában hosszabbítás után győzte le 2-1-re a Sevillát.

A Chelsea és a Villarreal története során első alkalommal találkozik egymással a nemzetközi kupákban,

a londoniak történetük kilencedik spanyol riválisára készülnek, míg a Villarrealnak a Chelsea lesz a hetedik angol ellenfele.

„Nem is lehetne szebben indítani a szezont, mint egy európai kupadöntővel” – idézte az európai szövetség honlapja Thomas Tuchel vezetőedzőt, akinek segítője Lőw Zsolt másodedző.

„Nagyon tisztelem Unai Emeryt és a Villarrealt, ráadásul a kollégámról akár el is lehetne nevezni az Európa-ligát.

Biztos vagyok benne, hogy úgy lépnek majd pályára, mint akiknek semmi vesztenivalója sincs, mi pedig mindent elkövetünk annak érdekében, hogy hazavigyük a trófeát” – tette hozzá.

Emery pályafutása során négyszer hódította el a második számú európai trófeát, háromszor a Sevillával, egyszer pedig a Villarreallal – ezen kívül az Arsenallal is döntőzött -, a Szuperkupát viszont még nem tudta begyűjteni, miután 2014-ben a Real Madriddal, míg 2015-ben a Barcelonával szemben bukott el.

„Nagyon szeretném ezt a trófeát, ráadásul ez remek módja lenne a szezon kezdésének, ismét történelmet írhatnánk. Ez a találkozó megmutatja majd, mire vagyunk képesek egy olyan topcsapat ellen, mint a Chelsea, amely jelenleg a világ legjobbja” – mondta a spanyol tréner.

A mérkőzés játékvezetője az orosz Szergej Karasev lesz, a 21.00 órakor kezdődő találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Forrás: MTI

Borítókép: a Chelsea mindent meg fog tenni a győzelemért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában