Alaphilippe nyert

2021.06.26. 20:35

Óriási bukást okozott egy felelőtlen szurkoló a Tour de France-on (videó)

A világbajnok Julian Alaphilippe nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny két tömegbukást hozó nyitószakaszát szombaton.

Riders are helped by medical staff members during the 1st stage of the 108th edition of the Tour de France cycling race, 197 km between Brest and Landerneau, on June 26, 2021. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP)

Forrás: Pool/AFP

Fotó: Anne-Christine Poujoulat

Az első etapon a Brest és Landerneau közötti 197,8 kilométeres táv és hat kisebb kategorizált emelkedő várt a mezőnyre. Az Alpecin-Fenix csapata különleges lila-sárga mezben vágott neki a távnak, tisztelegve legnagyobb sztárja, a holland Mathieu van der Poel nagyapja, a francia körverseny összetettjében nyolcszor dobogós francia Raymond Poulidor előtt.

Kevesebb, mint 46 kilométerrel a cél előtt a Jumbo-Visma egyik versenyzője, a négyszeres időfutam-világbajnok Tony Martin felakadt egy szurkoló betartott tábláján és elesett.

A bukásban több tucat versenyző érintett volt, és mivel az eset a mezőny legelejében történt, megtorpant a sor. A földre kerültek számához viszonyítva – köztük volt az esélyesek közül a szlovén Primoz Roglic – szerencsésnek mondható, hogy csupán egy kerékpáros kényszerült feladni a viadalt a bukás miatt.

Hopefully she enjoys the consequences " target="_blank">#tdf2021 https://t.co/GFKG8LBaV7

— Tour de France 2021 (@TourdeFrance21) " target="_blank">June 26, 2021

A nap legtovább, szólóban kitartó szökevényét, a holland Ide Schellinget 28 kilométerrel a cél előtt befogták be, majd 7,5 kilométernél, a lejtmenetben ismét tömegbukás történt, többen a vízelvezető árokba zuhantak. A súlyos sérülés után a Tourra visszatérő négyszeres győztes brit Chris Froome sokáig ült a földön, ám végül befejezte a szakaszt.

A harmadik kategóriás emelkedőn lévő befutóig 2300 méter volt vissza, mikor Julien Alaphilippe korai támadása bontotta meg a sort, a francia világbajnok végül nyolc másodperccel előzte meg az összetett esélyesek csoportját.

A nők egynapos versenyét, az ugyancsak Brest és Landerneau közötti 107,4 kilométeres La Course by Le Tour de France-t Vas Kata Blanka csapattársa, Demi Vollering (SD Worx) nyerte.

Eredmény, 1. szakasz, Brest-Landerneau 197,8 km:

1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck – Quick-Step) 4:39:05 óra

2. Michael Matthews (ausztrál, BikeExchange) 8 másodperc hátrány

3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) azonos idővel

Vasárnap a Perros-Guirec és Mur-de-Bretagne közötti 183,5 kilométeres etappal folytatódik a 108. Tour de France. A mezőny összesen 3414 kilométert tesz meg, amíg Párizsban, a Champs-Élysées-n célba ér július 18-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában