nba összefoglaló

2021.05.24. 10:23

A Grizzlies elvette a ligaelső Jazz pályaelőnyét

Trae Young utolsó másodperces kosarával az Atlanta is nyert New Yorkban.

CHARLOTTE, USA - FEBRUARY 16: Trae Young #11 of the Atlanta Hawks handles the ball during the 2019 Taco Bell Skills Challenge as part of the State Farm All-Star Saturday Night at Spectrum Arena in Charlotte, NC, United States on February 16, 2019. Peter Zay / Anadolu Agency (Photo by Peter Zay / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Peter Zay

Trae Young utolsó másodperces kosarával az Atlanta is nyert New Yorkban, Chris Paul sérülése ellenére is 90 ponton tartotta a Lakerst a Phoenix, míg a Sixers pontgazdag mérkőzésen hozta az elsőt a Washingtonnal szemben – írja a Nemzeti Sport.

Philadelphia 76ers–Washington Wizards 125–118

Egy futással döntötte el a Sixers. A keleti első kiemelt nem volt annyira éles az első meccsen, mint amennyire később várnánk tőle, de végül ez is belefért most, ha gyenge védekezéssel is, de végül hozni tudta a mérkőzést. Igazából két és fél negyeden keresztül szoros volt az állás, a Philly a jobb kezdés után teljesen belealudt az estébe, hátul nem nagyon volt meg a szükséges tűz, de aztán 65–68 után kicsit rákapcsolt a gárda és előbb egy 8–2-vel fordított, majd a Wizards válaszát követően egy 15–2-vel vette a kezébe az ügyet – ebben Seth Curry és Danny Green volt a főszereplő, az itt kiharcolt előnnyel pedig már tudtak mit kezdeni a folytatásban.

Igazából végül ez a futás döntött, nagy különbség ezt követően sem alakult ki, de volt annyi pufferük a hazaiaknak, hogy egy-két elnézett védekezés belefért,

támadásban pedig azért ők is elég könnyedén szerezték a kosaraikat: Joel Embiid (30 pont, 9/16 mezőnyből) és Tobias Harris (37 pont, 15/29 mezőnyből) is nagyon eredményes volt, Ben Simmons pedig a 6 pontja mellett leszedett 15 lepattanót (8 támadó) és szétosztott 15 gólpasszt, tökéletesen egészítette ki társait. Végül ez a párpontos előny elégnek bizonyult, azzal végigért a gárda, úgyhogy hozta a párharc első meccsét, de védekezésben mindenképpen szigorítania kell a következő találkozókon, hogy egyértelművé tegye a helyzetet.

A végét nem tudta megcsinálni a Washington. A kiélezett alapszakasz-hajrából és két playin-meccsből érkező Wizards jobban pörgött ezen a találkozón és bár a rajtot elrontotta, de már az első negyedben futott egy 10–0-t, amikor a túloldalon Embiid és Simmons is a padon ült. A játékuk alapvetően működött, Beal és Westbrook is bontotta a védekezést, a társak pedig jól helyezkedtek a leosztásokra, kilőtt labdákra, jól lépkedtek be a gyűrű felé, úgyhogy az első félidőben úgy dobott 62 pontot a csapat, hogy ők ketten csak húszat vállaltak ebből.

A harmadik negyedben aztán megérkeztek a Philly triplái, azzal megfordult a meccs

(az első félidőben 3/17-et hajítottak Harrisék kintről), a végén pedig már a sztárok sem tudtak segíteni – 37 másodpercnél Westbrooknak volt egy kulcsfontosságú eladott labdája ötpontos hátrányban, majd egy triplát is kihagyott, végül 17 dobásból szedett össze 16 pontot és 14 gólpasszára 6 eladott labda is jutott. Beal 33 ponttal, 10 lepattanóval, 6 gólpasszal és 6 eladott labdával zárt, ő stabilabban tudott alkotni, de hiába az 56 százalékos mezőnymutató, ezzel a védekezéssel nem tudtak bravúrt bemutatni – pedig a következő meccsre már egy élesebb Sixerst várunk, meglátjuk, hogy tudnak-e még feljebb kapcsolni a fővárosiak.

A 76ers legjobb dobói: Harris 37/6, Embiid 30, Curry 15/9

A Wizards legjobb dobói: Beal 33/6, Westbrook 16, Bertans 14/12

A párharc állása: 1–0 a 76ers javára.

Phoenix Suns–Los Angeles Lakers 99–90

Paul sérülésével együtt nyert a Suns. Már a második negyedben vállsérülést szenvedett a Phoenix rutinos vezére és onnantól egyértelműen nem volt egészséges, fájdalmasan grimaszolt és kis túlzással egy kézzel játszotta le a meccset – 7 ponttal és 8 gólpasszal zárt, de védekezésben így is kapart és 36 percet a parketten töltött, amely során +6-ban volt vele a csapata. Ezúttal az ő visszafogottságát is elbírta a Suns, mert védekezésben gyakorlatilag megsemmisítették a Lakerst és az első negyed derekától kezdve végig vezettek úgy is, hogy támadásban nekik sem nagyon ment – Devin Booker (34 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz, 45 perc) és Deandre Ayton (21 pont, 16 lepattanó, ebből 8 támadó) volt az, aki próbálta húzni a társaságot, de csapatszinten elöl ők sem váltották meg a világot.

A parádés védekezés miatt viszont erre nem is volt szükség, folyamatosan ők jártak előrébb néhány ponttal, minden Lakers-válaszra reagálni tudtak és a negyedik negyed elején 86-70-nél azért nagyjából eldőlt a küzdelem – ezt még követte némi kakaskodás, amely után Cameron Payne-t kiállították, de ez sem zavarta meg annyira a hazaiakat, hogy elrontsák a kezükben lévő meccset. Összességében komoly playoff-védekezést bemutatva, sérült Paullal hozták a párharc első meccsét, úgyhogy abszolút elégedettek lehetnek, a nagy kérdés nyilván az, hogy mi lesz az irányítóval, mennyire komoly a dolog...

Davis-betli és gyenge Lakers. Pocsék meccset játszottak a vendégek, pozitívumként annyit lehet kiemelni náluk, hogy a védekezésük alapvetően egyben volt, bár nem tudni, hogy Paul sérülése ezen mennyit javított az ő szemszögükből. A nagy baj viszont az, hogy támadásban teljességgel „érvénytelenek” voltak most: LeBron James (18 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 5 eladott labda) sem őrült meg, de még így is messze ő volt a legjobb játékosuk, az egész csapat csak szenvedett, Anthony Davis pedig 13 ponttal, 5/16-os mezőnymutatóval és -18-as +/-szal terített betlit hozott az elvárásokhoz képest.

A 27 százalékos triplázás, a 11 kihagyott büntető és a 47-33-ra elvesztett lepattanózás így együtt nem férhetett bele,

egyszerre voltak gyengék a palánk alatt és a periméteren is – a védekezés rendben van, de a következő meccsre több szintet kellene valahogy előrelépniük támadásban, mert különben 2–0 lesz az állás és onnantól a szakadék szélére kerülhetnek.

A Suns legjobb dobói: Booker 34/9, Ayton 21, Bridges 10/6, Johnson 10/6

A Lakers legjobb dobói: James 18/9, Schröder 14/3, Davis 13

A párharc állása: 1–0 a Suns javára.

New York Knicks–Atlanta Hawks 105–107

Trae Young dobásával nyert a Hawks. Hullámzó, izgalmas, fizikális meccset játszottak a felek, a harcmodor inkább a New Yorknak kedvezett, de az Atlanta megmutatta, hogy így is képes nyerni. Az első félidőben 6–5 után végig a vendégek vezettek, már az első negyedben volt 11 pontos előnyük is, a Knicks futott ellenfele után, majd a második negyed hajrájában érte utol, de egy pont akkor is megmaradt köztük, egyenlíteni nem tudtak a hazaiak.

A fordulás után egyszer már átvette a vezetést a New York, amire hamar reagált a Hawks, de a játékrész hajrájában egy 10–0-s Knicks-futással átfordult a derbi és onnantól úgy tűnt, hogy magára talált a Thibodeau-legénység. Itt Lou Williams villanásaival stabilizálta magát az Atlanta, de ettől kezdve azért inkább a New York járt előrébb, majd a végjátékhoz úgy érkeztünk meg, hogy hol erre, hol arra billent minimálisan a mérleg nyelve.

Az utolsó két percben egymást érték a nagy játékok,

Julius Randle triplájára Young válaszolt egy 2+1-gyel, jött két nagy dobás Alec Burkstől, majd egy tripla Danilo Gallinaritól, aztán fél percnél Young két büntetőjével megint a Hawks vezetett, de tíz másodperccel az órán Derrick Rose ismét kiegyenlített. Egy támadásra viszont maradt még idő, amit Young tökéletesen meg is oldott, lepörgette az órát, elment a gyűrűig, majd egy floaterrel megnyerte a meccset csapatának – 0.9 másodperc maradt, véget ért a találkozó. Young így élete első playoff-mérkőzésén rögtön győztes kosárral jelentkezett, a Hawks pedig azonnal elvette a New York pályaelőnyét.

Támadásban több kell a New Yorktól. A védekezés elég lehetett volna a győzelemhez a hazaiak szemszögéből, de abszolút nem dobtak jól és hiányzott az átütőerő a játékukból – igazából egy plusz kosárral már nyerhettek volna, de ezúttal minden dobásukért meg kellett szenvedniük. A padról érkező Derrick Rose (17 pont, 5 gólpassz) és Alec Burks (27 pont, 9/13 mezőnyből) is nagyot ment, ők próbálták feltüzelni a társaságot támadásban, ha már a kezdő nem nagyon működött, főleg Julius Randle 6/23-as mezőnymutatója miatt – a végjátékban azonban nem tudtak mit kezdeni Younggal, aki egyébként 32 ponttal, 7 lepattanóval, 10 gólpasszal és 9/9 büntetővel amúgy is a meccs legjobbjaként tündökölt. Mellette a 18 pontos Bogdan Bogdanovics és a padról pluszt hozó Williams tudott igazán hozzátenni, de a Knicks védekezése leszedte Gallinarit, leszedte Collinst és kordában tartotta Capelát is, ennél többet nem nagyon tehetnek – Thibodeau is azt mondta, hogy egyszerűen jobban kell támadniuk, ennyi a feladat a második meccsre.

A Knicks legjobb dobói: Burks 27/9, Rose 17/3, Randle 15/6

A Hawks legjobb dobói: Young 32/3, Bogdanovics 18/12, Williams 13/3

A párharc állása: 1–0 a Hawks javára.

Utah Jazz–Memphis Grizzlies 109–112

A hétvége meglepetése. A ligaelsőként bejutó, pihent Jazz otthonában óriási bravúrnak számít a Memphis győzelme úgy, hogy a vendégek két playin-meccs után, alapvetően a nyugati kilencedik helyről érkeztek meg ebbe a párharcba. Az első másfél negyed tapogatózása után viszont nem is volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat: ugyan 14 ponttal is vezetett már a Jazz eddigre, de ott négy perc alatt egy 17–2-t (!) repesztett a Grizzlies (Dillon Brooks nyolc pontot vállalt ebből) és onnantól gyakorlatilag végig vezetett is. A negyedet összességében 32–19-re nyerték a vendégek, a harmadik játékrészben pedig egy 10–0-s rohammal meg is léptek – volt már 17 pont is a fórjuk, mielőtt a legvégén erősen rájuk esett a Utah.

Ezt azonban kimozogták, ugyan a hajrában nagyon kellett kapaszkodniuk, de Ja Morant clutch dobásaival előre menekültek, majd 110–109-nél egy tökéletes figurát csináltak meg, amelyből Brooks bedobta a döntő kosarat négy másodperccel az órán – erre már nem érkezett válasz,

vaskos meglepetéssel indult tehát a széria.

A Memphisnél egyébként Brooks (31 pont 50 százalékkal) és Morant (26 pont, 11/21 mezőnyből) is nagyon hatékonyan támadta a gyűrűt, mellettük hozott egy dupla duplát Jonas Valanciunas, míg Kyle Anderson 14 ponttal és 6 labdaszerzéssel segített be – úgy is nyertek, hogy csapatszinten összesen hét triplát tudtak bedobni, úgyhogy még azért bennük is lehet tartalék...

Vissza a földre. Az alapszakasz jelentős részében élen álló és végül az első helyet meg is szerző Utah hamar megtanulta, hogy a playoff más tészta és itt nagyobb energiákat kell mozgósítani, a következő meccsen már sokkal élesebbnek kell lennie a csapatnak, ha nem akar jelentős hátrányba kerülni. Donovan Mitchell végül mégsem vállalta a játékot az előzetes hírekkel ellentétben, ez nyilván nem segített, de a kezdés így is remekül sikerült, valahol a második negyedben csúszott el ez a mérkőzés számukra – elöl-hátul komoly gödörbe kerültek, a nagyon pörgő Memphis pedig ezt könyörtelenül kihasználta.

A végére megint sikerült kicsit összeszedniük magukat és Mike Conley (22 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz), valamint Bojan Bogdanovic (29 pont 50 százalékkal) játékára építve visszajöttek, de összességében csak 25.5 százalékkal tripláztak, engedtek 16 támadópattanót, 62–42-re kaptak ki a festékben és héttel több labdát adtak el ellenfelüknél – ezeket nem lehetett máshol ellensúlyozni. Mindezt végül megkoronázták azzal, hogy Rudy Gobert az oldalvonalon túl, csereként floppolt egy „vicceset” a hajrában, majd azzal, hogy a Memphis utolsó játékánál faultolni sem tudtak – bőven lesz mit kijavítani a következő találkozóig.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 29/12, Conley 22/9, Clarkson 14

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 31/6, Morant 26, Valanciunas 15

A párharc állása: 1–0 a Grizzlies javára.

NBA, RÁJÁTSZÁS, FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK

KELETI FŐCSOPORT

Philadelphia 76ers–Washington Wizards 125–118 (27–28, 34–34, 38–31, 26–25) Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 1–0 a Philadelphia javára.

New York Knicks–Atlanta Hawks 105–107 (16–24, 34–28, 23–19, 32–36) Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 1–0 az Atlanta javára.

NYUGATI FŐCSOPORT

Phoenix Suns–Los Angeles Lakers 99–90 (32–25, 21–20, 28–23, 18–22) Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 1–0 a Phoenix javára.

Utah Jazz–Memphis Grizzlies 109–112 (24–17, 19–32, 31–34, 35–29) Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 1–0 a Memphis javára.

Borítókép: Trae Young az Atlanta Hawks játékosa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában