atlétika

2021.04.16. 12:00

Hivatalos: a világbajnok sprinter nem indulhat az olimpián

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kettőről másfél évre mérsékelte Christian Colemannek, a férfi 100 méteres síkfutás világbajnokának az eltiltását, aki így sem vehet majd részt a tokiói olimpián.

(FILES) In this file photo taken on September 28, 2019 USA's Christian Coleman reacts as he wins the Men's 100m final at the 2019 IAAF World Athletics Championships at the Khalifa International stadium in Doha. - US sprinter Christian Coleman, the 2019 100m world champion, who had missed three anti-doping tests in a 12-month period, has had his suspension reduced to 18 months the CAS announced on April 16, 2021. (Photo by KARIM JAAFAR / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Karim Jaafar

A 25 éves amerikai sprintert doppingellenőrzések elmulasztásáért előbb tavaly júniusban felfüggesztette, majd októberben eltiltotta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) doppingügyekért felelős szervezete (AIU). Coleman ezt követően már novemberben a CAS-hoz fordult és fellebbezésében eltiltásának visszavonását, valamint a szankció eltörlését, de legalábbis csökkentését kérvényezte.

A lausanne-i székhelyű bíróság pénteken hozta nyilvánosságra döntését az ügyben. Ebben hangsúlyozta, hogy Coleman vétséget követett el, ám gondatlanságának mértéke enyhébb annál, amit az AIU ítéletében leírt, ezért 18 hónapra csökkentette a büntetést. Az eltiltás így 2022. május 13. helyett idén november 14-én jár le.

„Egyrészt hálás vagyok a bíráknak, hogy korrektül elismerték, hogy tiszta sportoló vagyok, másrészt viszont nagyon sajnálom, hogy lemaradok az idei olimpiáról”

- kommentálta a döntést Coleman, aki azért került bajba, mert

2019 decemberében nem tartózkodott otthon, amikor a doppingellenőrök keresték, s az egy éven belül a harmadik olyan esete volt, amikor nem állt rendelkezésre mintaadáshoz.

A vágtázó az olimpiáról lemarad, viszont a büntetés csökkentésével lehetősége nyílik, hogy a 2022-es fedett pályás világbajnokságon megvédhesse majd címét 60 méteren.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában