atlétika

2020.09.09. 15:00

Tovább küzd a nők jogaiért a kétszeres olimpiai bajnok

A Svájci Szövetségi Bíróság kedden elutasította Caster Semenya keresetét, melyet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavalyi ítélete ellen nyújtott be.

South African 800m Olympic champion Caster Semenya poses at the Standard Bank Top Women Conference in Johannesburg, South Africa, on August 14, 2019. (Photo by MARCO LONGARI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Marco Longari

A női 800 méter londoni és riói aranyérmese a bíróságnál a CAS azon döntésének hatályon kívül helyezését szerette volna elérni, mellyel a sportdöntőbíróság helyben hagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) nők tesztoszteronszintjére vonatkozó szigorú szabályozását.

A WA 2018-ban határozott úgy, hogy

400, 800 és 1500 méteren nem indulhatnak olyan női versenyzők, akiknek magas a tesztoszteronszintjük, csak ha gyógyszerekkel korlátozzák annak mértékét.

Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

„Tovább harcolok a női atléták jogaiért mindaddig, amíg mindannyian olyan szabadon nem futhatunk, amilyennek születtünk”

- jelentette ki szerdán a dél-afrikai sztár, aki 2012 és 2016 után jövőre nem nyerheti meg sorozatban harmadszor is a női 800 méter olimpiai aranyérmét. Két éve ugyanis jelezte, hogy nem hajlandó gyógyszereket szedni.

Semenya arról nem nyilatkozott, hogy fellebbez-e Strasbourgban az Emberi Jogok Európai bíróságánál, ügyvédje azonban jelezte, egy sportszervezet semmiképpen sem gátolhatja az alapvető emberi jogokat, ezért cselekedniük kell.

A kétkörös távon háromszoros világbajnok Semenya idén már igyekezett alkalmazkodni az új helyzethez, és jelezte, hogy 200 méteren szeretne kijutni a tokiói játékokra.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában