Rendhagyó épület

2021.11.09. 10:20

Több mint 150 ezer műtárgyat mutatnak be egy raktárépületben

Az épület tetejére erdőt is telepítettek, amelynek célja az, hogy ellensúlyozza a parkból elvett földterületet.

2021-11-05 14:43:24 ROTTERDAM - King Willem Alexander during a tour of Depot Boijmans Van Beuningen. The art collection of Museum Boijmans van Beuningen is stored in the building. ANP ROYAL IMAGES KOEN VAN WEEL (Photo by Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP)

Forrás: ANP via AFP

Fotó: Koen van Weel

Megnyitotta kapuit pénteken a rotterdami múzeumparkban a Boijmans Van Beuningen művészeti és design múzeum új raktárépülete, amelyben az intézmény szinte valamennyi műtárgyát be tudják mutatni a közönségnek.

Miközben a múzeumok többségében csak a gyűjtemények egy kicsiny részét tudják a látogatók elé tárni, a többemeletes, tükröződő üvegpanelekkel borított Depotban 150 ezer műtárgyat vonultatnak fel.

Winy Maas építész úgy tervezte meg a 94 millió euróból épült kör alakú raktárat, hogy az alja kisebb legyen, mint a teteje, csökkentve az épület ökológiai lábnyomát.

Sjarrel Ex, a Boijmans igazgatója szerint az intézményben évente több mint 60 ezer látogatót tudnak fogadni. A gyűjteményben, amely a holland képzőművészetet mutatja be a korai középkortól a 21. századig, a világ egyik legjelentősebb rajzgyűjteménye is megtalálható.

Az intézmény teljesen más élményt nyújt a látogatóknak, mint a hagyományos múzeumok. A kiállítást ugyanis nem kurátorok elképzelése alapján mutatjuk be – fogalmazott Sjarrel Ex.

Hozzátette, a látogatók találomra, saját érdeklődésüktől vezetve fedezhetik fel a raktárat. A műtárgyakról speciális applikációkon keresztül vagy egy QR-kód szkennelésével szerezhetnek információkat.

A Depot építését régóta tervezték, de 2013-ban újabb lökést adott az építkezésnek az, hogy árvíz fenyegette a múzeum föld alatti raktáraiban elhelyezett gyűjteményt. Akkor döntöttek úgy, hogy biztonságosabb lesz a műtárgyak számára, ha a föld fölött láthatják majd azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!