Világhírű műemlék

2021.11.07. 10:45

Kézműveseket keresnek a Notre-Dame újjáépítéséhez

A két és fél évvel ezelőtti tűzvészben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez tehetséges kézművesek segítségét kérik.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mintegy száz különböző nagyságrendű pályázatot írnak ki, hogy kézműves cégek vagy önállóan dolgozó mesterek részt vehessenek az újjáépítésben – mondta Jean-Louis Georgelin tábornok, a Notre-Dame helyreállításáért felelős állami hatóság elnöke.

2019. április 15. estéjén a párizsi Cité-szigeten lévő világhírű székesegyház lángokba borult. A tűz a tetőszerkezeten terjedt, és a felújítás alatt álló, középkori épület nagy részét elborította. Még nem tisztázták teljesen, rövidzárlat, vagy égő cigaretta csikkje okozta-e a tüzet.

„A műemlékvédelemben szakértelemmel rendelkező kézműveseket és vállalkozásokat hívunk fel arra, hogy induljanak a pályázatokon, jelentkezzenek az építők közé, akik lelkesen és elszántan dolgoznak azon, hogy a katedrális 2023-ben újra megnyíljon a hívek és a turisták előtt”

– mondta a tábornok pénteken.

„ A huszártorony, valamint az északi és a déli kereszthajók restaurálása, a belső felújítás befejezése két szimbolikus jelentőségű projekt, amelyekhez a rengeteg faipari, állványépítői és tetőfedői szaktudás szükséges, amint a kövek, a falak, az asztalosmunkák, a festmények és ötvösművek, az üvegablakok és a szobrok restaurálásához is”

– tette hozzá.

Az újjáépítés költségeinek becslését még nem közölték. Eddig nagyjából 840 millió euró (301 milliárd forint) adomány gyűlt össze, többek között alapítványoktól.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!