mit rejt a föld?

2021.10.30. 07:18

Ritka római mellszobrokat találtak vasútépítés közben Angliában

A régészek szerint a középkori keresztény templom helyén hajdan egy római mauzóleum lehetett.

Ritka római kori mellszobrokat és más, jelentősnek mondott leleteket találtak egy elhagyott középkori templom helyén Angliában az ország második nagysebességű vasútvonalának (High Speed Two – HS2) építése közben.

Az Oxfordtól 40 kilométerre keletre, Stoke Mandeville-ben végzett ásatásokon két felnőtt mellszobrát és egy gyermekfejet ábrázoló szobrot találtak. Bár a fejek elváltak a szobor többi részétől, a vezető régész szerint nagyon jó állapotban maradtak fenn, és nagyon könnyű elképzelni az ábrázolt egykori személyeket.

Különösen értékes lelet egy eltört hatszögletű római üvegkancsó, amelyhez fogható – teljes épségben – csak a New York-i Metropolitan múzeumban látható egyetlen példányban.

Rachel Wood vezető régész szerint a leletek segítenek jobban megismerni a helység múltját, egyben felvetik a kérdést, mi minden rejthet még a föld a középkori angliai templomok alatt? A régészek szerint a középkori keresztény templom helyén hajdan egy római mauzóleum lehetett.

A Stoke Mandeville-i Szűz Mária templom 1080-ban épült, az évszázadok folyamán többször is felújították, 1880-ban azonban sorsára hagyták, végül 1966-ban lebontották, mert veszélyessé vált, helyét azóta benőtte a növényzet.

A romoknál utoljára 1908-ban hajtottak végre temetést, a templomkertben eltemetett mintegy 3000 ember földi maradványait áthelyezik máshová.

A Londont a közép- és észak-angliai nagyvárosokkal összekötő nagysebességű vasút tervezett nyomvonalának 60 ásatási helyszínén több mint 1000 régész dolgozott az elmúlt három évben. Az ásatások során már megtalálták egy korábban ismeretlen keresztény templom maradványait, 11 ezer éves kőszerszámokat, vaskori érmék százait.

A 106 milliárd fontos (45 ezer milliárd forint) vasúti beruházás erősen vitatott a magas költségek, a késedelmek és az esetleges káros környezeti hatások miatt, a kormány szerint azonban HS2 segíti majd az elmaradott térségek felzárkózását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!