sokoldalú világsztár

2021.09.28. 09:30

Először koncertezik hazánkban a világhírű blues-rock legenda

A négyszeres Grammy-díjas énekes-gitáros-dalszerző, Gary Clark Jr. jövőre a Guns N’ Roses turnéján csatlakozik a zenekarhoz, a milánói és a bécsi állomás között pedig úgy döntött, karrierje során először a magyar közönségnek is bemutatja saját projekjét.

US musician Gary Clark Jr. poses in the press room for Best Rock Song, Best Rock Performance and Best Contemporary Blues Album during the 62nd Annual Grammy Awards on January 26, 2020, in Los Angeles. (Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Frederic J. Brown

A texasi zenész tizenkét éves korában nyúlt először gitárhoz, és hamar belecsöppent az austini blues szcéna közepébe. 2011-ben a Rolling Stone magazin az egyik legtehetségesebb feltörekvő rockzenésznek választotta, kvalitásaira pedig hamar felfigyelt a szakma. Eric Clapton például meghívta saját, Crossroads Guitar Festival eseményére játszani, de olyan zenészek albumain működött közre, mint a Foo Fighters, Alicia Keys és Sheryl Crow. Az áttörést első nagykiadós lemeze, a 2012-ben megjelent Blak and Blu hozta meg számára: az ezen helyet kapó Please Come Home című dalért pedig élete első Grammy-jét is bezsebelte. Gary Clark Jr. igazán sokoldalú művész, aki zseniálisan ötvözi a blues, a rock, a soul és az r&b elemeit – ezt remekül példázza hogy három, teljesen különböző műfajban nyert már Grammyt.

Miután végigturnézta a fél világot például a Rolling Stones előzenekaraként, 2015-ben újabb lemezzel jelentkezett, ami rögtön a Billboard eladási listájának nyolcadik helyén nyitott. 2017-ben pedig a Beatles Come Together című klasszikusát dolgozta át Az Igazság Ligája című film soundtrackjére, ami az első olyan kislemeze dala volt, ami a Billboard rock listájának előkelő hetedik helyéig jutott.

Legutóbb 2019-ben jelentkezett lemezzel, a három Grammy-díjjal jutalmazott This Land című anyaggal, ami zenei zsenialitása mellett erős politikai kinyilatkoztatás is Clark Jr. saját, személyes nézőpontjából.

Gary Clark Jr. texasi gyökereiből táplálkozik, a blues műfaját pedig egy sokkal szélesebb körben befogadható formában tálalja. Nemcsak lemezen, hanem élőben is elképesztő energiákat szabadít fel, amit már két koncertfilmmel is megörökítettek. Nem csoda tehát, hogy páratlan tehetsége után a legnagyobb sztárok kapkodnak két kézzel. Jövőre a Guns N’ Roses csapatával indul világkörüli turnéra, amelynek néhány napos szünetében ugrik át Magyarországra, hogy 2022. július 12-én a Budapest Park közönségét kápráztassa el.

A jegyértékesítés október 1-jén indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!