bárki megnézheti majd

2021.05.02. 09:09

Múzeumoknak adományozzák a néhai Samsung-elnök hatalmas műgyűjteményét az örökösök

Dél-koreai múzeumoknak adományozzák az örökösök a Samsung 2020-ban elhunyt elnöke, Li Kun-Hi hatalmas műgyűjteményét, amelyben számos nemzeti kincs mellett világhírű külföldi művészek, köztük Marc Chagall, Pablo Picasso és Paul Gauguin műalkotásai is megtalálhatók.

Lee Kun-Hee (C), former Samsung Group chairman, leaves after his trial as reporters ask him questions at the Seoul High Court in Seoul on August 14, 2009. The court sentenced former Samsung group chairman Lee Kun-Hee to a suspended three-year prison term and a fine of 110 billion won (89.2 million USD) after convicting him over a bond deal. AFP PHOTO/JUNG YEON-JE (Photo by JUNG YEON-JE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jung Yeon-Je

Li Kun-Hi családja szerdán jelentette be, hogy több mint 12 billió von (3,2 billió forint) örökösödési adót fog fizetni, amely a legnagyobb összeg az ázsiai ország történetében. A család szerint az összeg a kormány 2020-as teljes éves ingatlanadó-bevételének négy-ötszöröse.

Bemutatták azon terveiket is, amelyek szerint egy billió vont adományoznak a koronavírus elleni harcra és ritka gyermekbetegségek kutatására.

A műgyűjtemény mintegy 23 ezer darabját, amelynek értékét 2 milliárd vonra becsülik, a Samsung közlése szerint nemzeti intézmények kapják. Nagy többségük, 21 600 alkotás a Koreai Nemzeti Múzeumhoz kerül, ezek antik és több évszázadra, a Korjo (918-1392) és a Csoszon (1392-1910) dinasztiáig visszavezethető műtárgyak.

Amellett, hogy hatalmas cégbirodalmat épített, a néhai vállalkozó szenvedélyesen rajongott a művészetért, gyűjteménye bármely vezető múzeumban megállná a helyét.

Övé volt az ország legnagyobb magángyűjteménye, különösen az antik művészet érdekelte.

Az egyik legkiemelkedőbb alkotás Csong Szon legendás festőnek a Csoszon-korszakban készült tájképe. A mintegy 140 centiméter széles és nagyjából 80 centiméter magas képet Csong Szon 400 műve közül a legjelentősebbként tartják számon.

A gyűjteményben híres nyugati művészek, mások mellett Marc Chagall, Pablo Picasso, Paul Gauguin, Claude Monet, Joan Miró és Salvador Dalí alkotásai is megtalálhatók. A Modern és Kortárs Nemzeti Múzeumnak (MMCA) adományozandó 1600 kortárs mű között történelmi jelentőségű koreai festők, például Park Szu Kun és Kim Van Ki művei is szerepelnek.

A cég közlése szerint Szöulon kívüli múzeumok is kapnak a művekből egy-egy festő szülőhelyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!