új vezetés

2021.05.26. 18:30

Először nevezett ki nőt a Louvre élére a francia köztársasági elnök

Laurence des Cars szeptember 1-jén veszi át az igazgatói széket Jean-Luc Martineztől, aki nyolc éven át igazgatta a Louvre-ot.

Laurence des Cars, director of the Musee d'Orsay, pictured at the exhibition "GOOD. TRUE. BEAUTIFUL. MASTERPIECES OF THE PARIS SALON FROM THE MUSÉE D·ORSAY" at Kunsthalle Muenchen in Munich, Germany, 21 September 2017. The exhibition runs from 22 September 2017 · 28 January 2018. Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Laurence des Cars-t, a párizsi Orsay Múzeum elnökét nevezte ki Emmanuel Macron francia államfő a Louvre múzeum élére – erősítette meg szerdán a francia elnöki hivatal a France Inter közrádió értesülését. A világ legnagyobb múzeumát először fogja nő vezetni.

Laurence des Cars szeptember 1-jén veszi át az igazgatói széket Jean-Luc Martineztől, aki nyolc éven át igazgatta a Louvre-ot.

Az 54 éves művészettörténész – akinek szakterülete a 19. századi és a 20. század eleji képzőművészet – négy éve vezeti az impresszionista gyűjteményéről híres Orsay Múzeumot, ahol a tájékoztatás szerint dinamizmusával és a múzeum programkínálatának kiszélesítésével tűnt ki.

Kiemelt figyelmet szentelt a sokszínűségnek, a társadalmi kérdéseknek, az új generációk felé történő nyitás fontosságának. Vezetése alatt az Európa egyik legnagyobb gyűjteményével rendelkező Orsay Múzeum látogatóinak száma fokozatosan nőtt, és 2019-ben elérte a 3 millió 700 ezret.

Az új igazgatónő bejelentette, hogy első intézkedésként egy új részleget hoz létre a Louvre-ban a bizánci és a keleti keresztények művészetének, amely a kilencedik állandó gyűjtemény lesz a világ legnagyobb múzeumában.

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint azért rá esett az államfő választása, mert nemzetközileg elismert kurátor, aki nagyon sikeres volt az Orsay-ban, és jól ismeri a Louvre-ot is, miután 2007 és 2014 között részt vett a Louvre Abu Dzabiban nyílt múzeumának előkészítésében.

Laurence des Cars pályázata a világ polifóniájának befogadására épül egy olyan múzeumban, amely rezonál a társadalomra, figyelemmel van a nők helyére a gyűjteményekben, a műtárgyak származási helyére. Az államfő nagyon fontosnak tartja, hogy Laurence des Cars érzékeli, hogy a társadalmi vitáknak el kell érniük a múzeumokat is, és figyel arra, hogy a múzeum ne áldozata legyen ezeknek a vitáknak, hanem a művészet és az előadások által részesévé váljon, mégpedig azzal, hogy teret biztosít a vitázó művészeknek – jelezte az elnöki hivatal az AFP hírügynökségnek.

Elődje, az 57 éves Jean-Luc Martinez történész és ókori görögséggel foglalkozó régész három mandátumot töltött a Louvre élén.

Irányítása alatt a világ legnagyobb múzeuma a koronavírus-járványt megelőzően látogatottsági rekordot döntött: 2019-ben több mint 10 millióan keresték fel, akiknek 71 százaléka külföldi volt.

A Louvre eddigi elnökét az államfő az örökségvédelem nemzetközi együttműködésért felelős legfőbb nagykövetének nevezte ki.

Feladata az illegális nemzetközi műtárgykereskedelem elleni küzdelem és a műkincsek visszaszolgáltatását érintő kormányzati politika irányítsa lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!