gyász

2021.04.26. 15:00

Meghalt Christa Ludwig német operaénekesnő

A mezzoszoprán énekes az ausztriai Klosterneuburgban lévő otthonában hunyt el szombaton.

European Cultural Award Gala at Vienna State Opera in Vienna, Austria, 20 th October 2019. PICTURE: Christa LUDWIG - 20191020_PD14858 (Photo by Starpix / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: APA-PictureDesk via AFP

Kilencvenhárom éves korában meghalt Christa Ludwig német opera- és hangverseny-énekesnő, aki négy évtizeden átívelő pályafutása alatt a világ leghíresebb színpadán állva kápráztatta el a közönséget.

A Bécsi Állami Opera vasárnap közölte, hogy a mezzoszoprán énekes az ausztriai Klosterneuburgban lévő otthonában hunyt el szombaton.

Ludwig 1955-ben debütált a bécsi dalszínház társulatának tagjaként a Figaro házasságában, amelyben Cherubin szerepét alakította. A következő évtizedekben 769 előadáson 42 különböző szerepet játszott el az osztrák főváros operájában.

„Olyan komolysággal kezelte a művészetet, amennyire csak egy ember teheti, alárendelte az életét a művészetnek, ám végül saját döntéséből intett búcsút a színpadnak” – fogalmazott Bogdan Roscic, a Bécsi Állami Opera igazgatója közleményében.

Ludwig 1959 decemberében lépett fel először a New York-i Metropolitan Operában, ugyancsak Cherubin szerepében, Erich Leinsdorf vezényletével, valamint mások mellett Giorgio Tozzi, Elisabeth Soderstrom és Lucine Amara partnereként. Pályafutása alatt 119 előadáson 15 szerepben lépett színpadra a New York-i Metben.

Ludwig 1928. március 16-án született Berlinben, a tenor Anton Ludwig és a mezzoszoprán Eugenie Besalla-Ludwig gyermekeként és Aachenben nőtt fel.

1946-ban lépett először színpadra a Frankfurti Operaházban, ahol Orlovszky herceget játszotta A denevérben, majd Darmstadtban és Hannoverben is fellépett a bécsi áttörést megelőzően.

Ludwig munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel elismerték: megkapta egyebek között az osztrák kamaraénekesi rangot, a Bécsi Állami Operaház tiszteletbeli tagjává választották, és a francia becsületrend parancsnoki fokozatával tüntették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!