filmművészet

2021.04.12. 10:32

A nomádok földje kapta a BAFTA-fődíjakat

Chloe Zhao A nomádok földje (Nomadland) című drámája kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján.

A handout photo received from BAFTA shows US director Mollye Asher, US producer Dan Janvey, US actor Peter Spears, Chinese director Chloé Zhao after winning the award for Best Film for 'Nomadland', via a video link during the BAFTA British Academy Film Awards 'Main Show' at the Royal Albert Hall in London on April 11, 2021. (Photo by - / BAFTA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BAFTA " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS – NO ARCHIVES - NO USE AFTER 2300GMT ON APRIL 18, 2021

Forrás: BAFTA / AFP

Fotó: AFP

Az alkotás hét díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és négyet el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett – a koronavírus-járvány miatt ezúttal virtuális gála formájában megtartott – BAFTA-rendezvényen.

A Nomadland nyerte a legjobb film és a legjobb fényképezés díját, Chloe Zhao kapta legjobb rendezőnek odaítélt elismerést, és a főhőst alakító Frances McDormandé lett a legjobb női főszereplő BAFTA-díja.

A legjobb női főszereplőnek járó elismerésért versenyben volt Vanessa Kirby is, aki Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében szerepel. Vanessa Kirby az idei Oscar-esélyesek listáján is szerepel.

A BAFTA-díjak történetében a Kínában született, Amerikában élő Chloe Zhao mindössze a második női rendező, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat.

Az első BAFTA-díjas rendezőnő Kathryn Bigelow volt, aki tizenegy éve vehette át legjobb rendező díját A bombák földjén (The Hurt Locker) című iraki háborús drámájáért.

A vasárnap esti BAFTA-gálán a legjobb férfi főszereplő díját Anthony Hopkins nyerte a The Father című filmben nyújtott alakításáért, és ez a film kapta a legjobb forgatókönyv-adaptációért odaítélt elismerést is.

A legjobb brit film díját az Ígéretes fiatal nő (Promising Young Woman) című alkotásnak ítélték.

A koronavírus-járvány miatt az idei BAFTA-gálát a szokásos februári időpontnál két hónappal később tartották, és a díjesélyesek közül senki nem volt jelen személyesen a londoni Royal Albert Hallban, mindannyian online közvetítésen figyelték az eredményhirdetést, és a győztesek is videókapcsolaton mondták el köszönőbeszédüket.

A vasárnap esti rendezvényen megemlékeztek Fülöp edinburghi hercegről, II. Erzsébet királynő pénteken elhunyt férjéről, aki 1959 és 1966 között a BAFTA első elnöke volt.

Az eredeti tervek szerint előre rögzített videóüzenetben üdvözölte volna a vasárnap esti díjkiosztó jelöltjeit és győzteseit Vilmos cambridge-i herceg, az Egyesült Királyság majdani uralkodója, Fülöp herceg unokája, aki 2010 óta a BAFTA elnöke. Az előzetes műsorterv szerint Vilmos a videóüzenetben elismerően szólt volna arról is, hogy a nemzetközi filmvilág milyen ellenállóképesnek bizonyult a koronavírus-világjárvány közepette. Nagyapjának minapi halála miatt azonban ezt a műsorrészt Vilmos kérésére törölték.

Borítókép: A nomádok földje (Nomadland) alkotói a legjobb filmnek adott BAFTA-díj elnyerése után az online videóközvetítésben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!