rajzok és akvarellek

2021.03.03. 06:46

Cézanne kevésbé ismert műveiből nyílik kiállítás a New York-i MoMÁban

Cézanne-ra festőként emlékezünk, de modern látásmódját tükröző legeredetibb munkáit papírra készítette el, ceruzával vagy vízfestékkel.

Switzerland, canton of Valais, Martigny, Pierre Gianadda Foundation, photographic portrait of Paul Cézanne sitting in front of "les Grandes Baigneuses" running (Photo by RIEGER Bertrand / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)

Forrás: Hemis/AFP

Fotó: Bertrand Rieger

Paul Cézanne (1839-1906) rajzaiból és akvarelljeiből nyílik kiállítás nyáron a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA). A francia impresszionista festő 200 ritkán látott munkáját a Cézanne Drawing című tárlaton láthatja a New York-i közönség június 5. és szeptember 25. között a múzeumban.

A MoMA honlapja szerint

a kiállítás a mester kevésbé ismert rajzait és akvarelljeit mutatja be. Mint írják, Cézanne-ra festőként emlékezünk, de modern látásmódját tükröző legeredetibb munkáit papírra készítette el, ceruzával vagy vízfestékkel.

Cézanne nap mint nap rajzolt, külön papírívek vagy vázlatfüzetei őrzik ezeket a munkáit.

Gyakran rajzolt olyan modelleket, amelyek kéznél voltak, beleértve a konyhaasztalán található tárgyakat, valamint az otthonát díszítő órákat és lámpákat; de feleségét és fiát is lerajzolta. Kirándulásait is megörökítette és saját képzeletével egészítette ki. A papíron dolgozta ki azokat a jellegzetes motívumokat, amelyek festészetében is megjelentek, az élő csendéletekben, tájképekben.

„A rajzolás főleg annak konfigurációja, amit látunk” – írta a művész, és hitt abban, hogy a rendszeres rajzolás révén tanulta meg „jól látni” a dolgokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!