út a végtelenbe

2021.03.09. 10:01

A nomádok földje a kritikusok díját is elvitte (videó)

Chloé Zhao filmje, A nomádok földje tovább folytatja diadalútját az idei filmes díjszezonban: a Crirics Choice Award fődíját nyerte el Amerikában.

(FILES) In this file photo taken on September 5, 2015 US-Chinese director Chloe Zhao poses during a photocall to present the movie "Songs My Brothers Taught Me" in the French northwestern sea resort of Deauville, during the 41th Deauville US Film Festival. - US road movie "Nomadland" swerved controversy in China and accelerated towards award season glory on March 7, 2021 as it topped the prizes at the Critics Choice Awards, picking up best picture and best director for Chloe Zhao. The film about van dwellers living on America's spectacular open road also won cinematography and adapted screenplay, confirming its Oscars frontrunner status two days after the Academy voting window began. (Photo by Charly TRIBALLEAU / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Charly Triballeau

A kritikusok 26. díjátadóján a legjobb filmes és televíziós produkciókat jutalmazták hétvégén. A személyes részvételt a virtuális műsorral keverő hibrid gála házigazdája Taye Diggs volt.

A Netflix 46 filmes és 26 televíziós jelölést kapott, az A24 a filmstúdiók sorában 14 jelöléssel lett a második, az Amazon pedig 13 jelöléssel a harmadik. A televíziós produkciókat gyártó stúdiók közül az HBO 24 jelöléssel lett a második a Netflix mögött, az Amazon pedig 18 jelöléssel a harmadik ebben a mezőnyben is.

A variety.com beszámolója szerint a legjobb film díját A nomádok földje vitte el vasárnap, a legjobb rendező pedig Chloé Zhao lett. A Francis McDormand főszereplésével forgatott road movie a velencei filmfesztiválon való bemutatkozása óta számos fontos filmes díjat megnyert már, és Oscar-esélyei is nagyon erősek.

A nomádok földje a legjobb operatőr és a legjobb adaptált forgatókönyv díját is elnyerte. Az eredeti forgatókönyvek közül az Ígéretes fiatal nő kapott díjat.

A kritikusok a legjobb színész díját posztumusz Chadwick Bosemannek adták a Ma Rainey – A blues nagyasszonya című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb színésznő Carey Mulligan lett az Ígéretes fiatal nő című filmjével. A legjobb férfi mellékszereplő díját Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah), a legjobb női mellékszereplő díját Maria Bakalova (Borat utólagos mozifilm) nyerte el.

A legjobb idegen nyelvű film díját a Minari című produkciónak ítélték oda.

A legjobb vígjáték a Palm Springs lett. A legjobb szereplőgárda díját pedig A chicagói 7-ek tárgyalása nyerte el.

A televíziós kategóriákban A korona két sztárja, Josh O'Connor és Emma Corrin kapta a legjobb drámasorozatban szereplő színész és színésznő díját.

A limitált epizódszámú sorozatok színészi díjait A vezércsel színésznője, Anya Taylor-Joy és a Kis fejsze színésze, John Boyega kapta.

A legjobb vígjátéksorozat elismerését a Ted Lasso kapta, a drámasorozatok közül pedig A korona vitte el a trófeát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!