Járványügyi korlátozások

2021.01.09. 09:48

Csaknem negyedére csökkent a Louvre látogatóinak száma

Csaknem negyedére csökkent a párizsi Louvre látogatóinak száma tavaly a koronavírus-járvány következtében.

Látogatók szelfit készítenek Leonardo da Vinci Mona Lisa című festményével a párizsi Louvre múzeumban 2020. július 6-án.

Forrás: MTI/EPA

Fotós: Christophe Petit Tesson

A világ leglátogatottabb múzeumát, amely 2020 nagy részében zárva tartott a pandémia miatt, 2,7 millió érdeklődő kereste fel, 72 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben, emiatt az intézmény 90 millió euró (32,4 milliárd forint) bevételtől esett el.

A Mona Lisának és más világhírű műkincseknek otthont adó múzeumot 2019-ben 9,6 millió, 2018-ban pedig az abszolút rekordot jelentő 10,2 millió látogató kereste fel.

A látogatók háromnegyedét adó külföldi, főleg tengerentúli turisták távolmaradásra miatt nyáron és mindenszentekkor a hazai érdeklődők aránya elérte a 84 százalékot.

Az első járványügyi lezárás előtt véget érő Leonardo da Vinci-kiállítás kirobbanó sikert hozott, de nem volt képes ellensúlyozni a durva bevételkiesést, ezért a Louvre 46 millió euró állami támogatást kapott.

A járványügyi korlátozások miatt a múzeum tavaly erősítette jelenlétét az online felületeken, egymillió fővel 9,3 millió növelte regisztrált előfizetői számát, az intézmény honlapja (louvre.fr) 21 millió látogatást regisztrált az év folyamán.

Borítókép: látogatók szelfit készítenek Leonardo da Vinci Mona Lisa című festményével a párizsi Louvre múzeumban 2020. július 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!