bizonytalanság

2020.12.03. 12:54

Üres széksorok előtt megtartott előadásokkal kezdődik a milánói Scala új évada

Az intézmény idei bevételkiesése már meghaladta a 26 millió eurót a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt korlátozó intézkedések miatt.

Due to the stop of events and an internal contagion of Coronavirus, Teatro alla Scala stops its programming, Milan, Italy, on march 04 2020 (Photo by Mairo Cinquetti/NurPhoto)

Forrás: AFP/NurPhoto

Fotó: Mairo Cinquetti

Huszonhatmillió euróra rúg a milánói Scala idei bevételkiesése a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt korlátozó intézkedések miatt – közölte Dominique Meyer, az operaház művészeti vezetője a Sole 24 Ore milánói gazdasági lappal.

„A legnagyobb problémánkat a bizonytalanság jelenti. Ezen bizonytalanság miatt nagyon nehéz az idei szezonra tervezni” – mondta az intendáns, aki a Bécsi Állami Operaház éléről márciusban érkezett a Scalába.

Elmondta, hogy még mindig nem világos, mikor nyithatja meg kapuit a Scala a közönség előtt. „Nem lesz egyszerű a közönséget ismét behozni a színházba akkor, amikor az embereknek félelmei vannak” – hangoztatta Meyer, aki hónapok óta az új szezon programján dolgozik.

„Már 13 vagy 14 különböző programot vázoltunk fel a szezonra. Minden egyes alaklommal kapcsolatban kell lépni a művészekkel, szerződéseket kell írni, majd aztán elöről kell kezdeni az egészet. Az első félévnek nagyon körültekintően megyünk neki, 2021 őszére keveset kell változtatni a programon” – magyarázta.

Az intézmény a hagyományos december 7-i évadnyitó operaelőadás helyett a koronavírus-járvány miatt üres széksorok előtt rendez zenei és táncgálát az északolasz nagyváros védőszentjének, Szent Ambrusnak a napján, amelyen hagyományosan kezdetét veszi az operaház új évada.

A második világháború óta nem fordult elő, hogy ne tartsák meg a nyitógálát. Helyette december 7-én áriákból és duettekből, valamint balettrészletekből álló műsort közvetítenek, amelyben számos világsztár, köztük Plácido Domingo, Jonas Kaufmann, Roberto Alagna, Aleksandra Kurzak és Vittorio Grigolo is fellép.

A műsor egyes részei élőben láthatók, míg egyes művészek az utazási nehézségek miatt felvételről szerepelnek. A gálát élőben közvetíti az olasz köztévé és streamelve is megtekinthető lesz.

Olaszországban októberben zártak be a színházak és koncerttermek a koronavírus-járvány második hulláma miatt. A Scala júliusban nyithatott ki, miután a járvány első hulláma miatt négy hónapra bezárta kapuit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!