visszatérés

2020.12.01. 09:45

A tűzeset óta először énekel a kórus a Notre-Dame-ban szenteste

A koncertet az érvényben lévő járványügyi előírásoknak megfelelően szigorú rendszabályok mellett tartják és a televízióban közvetítik – közölte az érsekség.

Párizs, 2020. június 8. Munkások végzik a tûzvész sújtotta párizsi Notre-Dame székesegyház huszártornya körüli állványzat bontását 2020. június 8-án. A gótikus katedrális huszártornya felújítás alatt állt, amikor 2019. április 15-én az állványzaton tûz ütött ki. A tûzben leégett a tetõszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony, az állványzat nem omlott össze, de megrongálódott a tûzvész okozta hõben. MTI/EPA/Ian Langsdon

Forrás: MTI

Fotó: Ian Langsdon

A 2019 tavaszán történt pusztító tűzeset óta először fog énekelni a kórus a Notre-Dame-ban szenteste.

A rendezvényen a Notre-Dame felnőttkórusának 20 tagja, két szólista és egy orgonista vesz részt.

Az eseményre külön bérelnek egy kis orgonát, mivel a székesegyház saját orgonáját jelenleg felújítják.

A katedrális a 2019 tavaszán kitört tűzben súlyosan megsérült. Az elmúlt hetekben a helyreállítási munkálatok mérföldkőhöz érkeztek: eltávolították a leomlott huszártorony körüli deformálódott állványzatot, ezzel elhárult az omlásveszély.

„A bontás befejeztével elhárult a fenyegetés, amelyet az állványzat jelentette a katedrálisra, így már megkezdhetjük az épületstabilizációs munkák utolsó fázisát” – mondta Jean-Louis Georgelin, a Notre-Dame újjáépítéséért felelős kormánybiztos a helyszínen a bontást követően.

A tűzeset óta tartottak már kisebb miséket hívők nélkül a katedrálisban, például húsvétkor. Michel Aupetit párizsi érsek közlése szerint a Notre-Dame kórusa számára viszont ez lesz az első fellépés a katasztrófa óta, eddig Párizs különböző templomaiban énekeltek. Ezért ez egy szimbolikus karácsonyi koncert lesz – mondta az érsek.

A hagyományos éjféli misét tavaly a francia főváros nyugati részén lévő Bois de Boulogne parkban, egy cirkuszi sátorban tartották.

Emmanuel Macron francia elnök azt ígérte, hogy 2024-ig újjáépítik a világhírű párizsi látványosságot.

Borítókép: Munkások végzik a tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame székesegyház huszártornya körüli állványzat bontását 2020. június 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!