komolyzene

2020.04.12. 07:09

Rádióban szólal meg először a bécsi Stephansdom felújított orgonája

Az 1991 óta használaton kívül álló orgona restaurálása 2017 novemberében kezdődött és 2,6 millió euróba került.

Elsőként egy komolyzenei rádióban lesz hallható Ausztria legnagyobb orgonája, a bécsi Szent István-székesegyház óriásorgonája, amely évekig tartó felújítás után csaknem 30 év után szólal meg újra húsvétvasárnap.

A négymanuálos, 125 regiszteres, 15 ezer sípból álló hangszert a tervek szerint Christoph Schönborn bécsi bíboros avatta volna fel vasárnap a hívek jelenlétében, az ünnepélyes átadást azonban a koronavírus-járvány miatt meghatározatlan időre elhalasztották.

Helyette a bécsi Radio Klassik hullámhosszán kaphatnak ízelítőt a hívek a csaknem teljesen újraépített orgona új hangzásából vasárnap reggel 9-kor, délben és este 11 után, amikor a Stephansdom orgonistája, Konstantin Reymaier improvizál a Victimae paschali laudes húsvéti szekvencia szövegére.

Az 1991 óta használaton kívül álló orgona restaurálása 2017 novemberében kezdődött és 2,6 millió euróba került. A 15 ezer síp egy részét tisztítás után visszahelyezték, a menthetetlen darabokból replikákat készítettek, a technika viszont teljes egészében megújult.

A felújított hangszert az eredeti tervek szerint a második világháború utolsó napjaiban, az 1945. április 11-ről 12-re virradó éjjel történt tűzvész 75. évfordulóján helyezték volna üzembe. A tűzben leégett a székesegyház egy része, köztük a jelenlegi Riesenorgel elődje, amelyet 1886-ban építettek. Az elpusztult hangszer helyett Johann M. Kauffmann bécsi orgonakészítő épített 1956-tól négyévi munkával új orgonát, amelyet azonban 1991-ben üzemen kívül helyeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!