recesszió

2020.11.27. 07:18

Évszázadok óta nem tapasztalt visszaesés lehet idén a brit gazdaságban

Az előrejelzések szerint 11 százaléknál is nagyobb mértékben zuhan ebben az évben a GDP a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt. Ez több mint három évszázada nem tapasztalt recessziót jelentene.

11,3 százalékkal zuhanhat idén a brit GDP a költségvetésért felelős szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) modellszámításai szerint – számol be a V4NA.

Ez több mint 300 éve nem tapasztalt visszaesést jelenthet. A szervezet vizsgálata szerint 1709-ben volt hasonlóra példa – emelte ki Rishi Sunak pénzügyminiszter szerdán, sajtótájékoztatón.

Sunak azt is kifejtette, hogy a közfinanszírozás hiteligénye mintegy 394 milliárd font (mintegy 441,3 milliárd euró) lesz 2020-ban. Ez a GDP 19 százalékának megfelelő összeg, ami békeidőbeli rekordnak számít.

A szervezet előrejelzése szerint a GDP-arányos államháztartási hiány idén 17 százalék lehet az optimista forgatókönyv szerint. Kedvezőtlen szcenárió esetén ennek mértéke akár a 22 százalékot is elérheti.

Az OBR prognózisa alapján 2021-ben 5,5 százalékos, 2022-ben pedig 6,6 százalékos GDP-növekedés lehet a szigetországban. A pénzügyminiszter ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a koronavírus által okozott gazdasági sebek valószínűleg ennél mélyebbek lesznek. A tárcavezető rávilágított, hogy a gazdaság teljesítménye valószínűleg még 2025-ben is mintegy 3 százalékkal elmarad majd az arra az évre valószínűsített mértéktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!