Nincs vége a válságnak

2022.10.26. 08:13

Senkit ne tévesszen meg a gázárak zuhanása

Ha hideg lesz a tél – és erre van esély –, akkor azonnal visszatér a 300 euró fölötti tőzsdei jegyzés.

Illusztráció

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Swen Pförtner

Több tényező egyidejű szerencsés egybeesésének tudható be, hogy mostanra beszakadtak a gázárak Európában az augusztus végi csúcshoz képest – erről Balogh József energiapiaci szakértő beszélt a VG-nek.

Alapvetően négy tényező befolyásolja most masszívan a tőzsdei jegyzéseket: 

  1. A legmarkánsabb az enyhe időjárás, a vénasszonyok nyara kedvezően hat a gázfelhasználásra. 
  2. Nemcsak emiatt állt be számottevő visszaesés a gázfogyasztás terén, hanem főképp az általános spórolás miatt, ami szintén hűti a kereskedést. 
  3. Ugyancsak nagy jelentőségű az is, hogy az európai tárolókat tisztességes szintre sikerült feltölteni. 
  4. Végezetül azt is fontos észrevenni, hogy a gázpiac megunta az orosz forrás körüli bizonytalanságot, és beindult egyfajta piaci ösztön az alternatív lehetőségek becsatornázására.

Jöjjön az LNG – ami jön is, annyi, hogy már nincs kapacitás fogadni a tankereket –, a norvégok termeljenek többet, a hollandok nyissák újra a groningeni gázmezőt – sorolja a megoldásokat a szakember. 

Mindezek a következményeképp elolvadt a keresleti oldal, miközben a kínálati erős maradt. Így a gáz a pánik alól kikerülve elkezdett normális piaci termékként viselkedni: amiből túl sok van, annak leesik az ára. 

„A gáz fizikai termék, nincs hová tenni. Egyszerűen nincs szükség most több gázra a kontinensen, ami még kell, az megoldható a tárolókból és az LNG-vel. Úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a pillanatnyi európai helyzet végzetes orosz szempontból” – mondta Balogh.

Közeleg a tél, még a horizonton sem látszik az energiaválság vége

Ez a trend figyelhető meg tehát jelenleg a gázpiacon. Csakhogy ezzel véget értek a jó hírek. Balogh József ugyanis arra figyelmeztetett, hogy ha bármelyik fenti tényező megváltozik, akkor borul a helyzet, és a tőzsde reagálni fog. Önmagában egyik tényező sem elégséges ahhoz, hogy alacsonyabban tartsa az árszintet. Csak ezek egybeesése képes arra, hogy lefojtsa a gáz árát.

A jelenlegi helyzetből semmiféle következtetést nem szabad leszűrni. Azt kell látni, több tényező olyan szerencsésen esett egybe, hogy azok együttesen elérték, hogy beszakadjon a gázár. Nem arról van szó, hogy véget ért volna az energiaválság.

Teljesen felesleges tehát arról beszélni, hogy hosszú távon bármilyen jelentősége lehet-e a rekordhoz képest valóban masszívan alacsonyabb áraknak. Amilyen gyorsan megyünk lefelé, ugyanolyan gyorsan mehetünk felfelé is. 

Minden az időjáráson múlik, tavaszra csak egy maradhat talpon: Európa vagy Oroszország.

Minden tél kemény kérdés. Ha a tél most meleg lesz, akkor Európa kibírja, ha hideg lesz, akkor nem fogja kibírni, minden le fog állni, az oroszok elzárják a csapot.

Balogh meteorológiai előrejelzésekre hivatkozva azt a szcenáriót tartja reálisnak, hogy az enyhe évszak egy darabig még kitart, majd november közepétől december közepéig fagyni fog. Akkor megint 300 euró fölött lesz a gáz jegyzése.

a ttf-gázár alakulása
Forrás: Trading Economics, VG-grafika

Európa még azt is kibírhatja, ha egy nagyon hideg időszak után visszamelegszik az időjárás. De azt nem fogja kibírni – pedig erre van nagyobb esély –, hogyha tavasszal, még márciusban is hideg lesz. Akkorra a tárolók nem adnak utánpótlást. Ahhoz, hogy az európai gázrendszer lefulladjon, nem kell extrém fagy, elég csupán 2 fok, de tartósan, napokig. Ezért kell különösen márciusra és a tavaszra figyelni, amikor már annyira lecsökken a nyomás a tárolókban, hogy hiába van még bennük gáz, nehéz kivenni.

A spot piac egy dolog, a határidős meg egy másik

A szakértő prognózisa szerint egy darabig még fennmaradhatnak a most tapasztalható árak, de utána ismét visszatér majd az augusztus 26-i hisztéria. Aznap 345 eurón adták a gáz megawattját a holland gáztőzsdén, ami a valaha mért legmagasabb ár, amióta a kereskedési gázárakat jegyzik.  

Fontos azt is tisztázni, hogy a gázár beszakadása csak a spot, tehát az azonnali piacon következett be, a határidősön nem. 

Éppen azért, mert bármelyik releváns tényező bármikor megváltozhat. Novemberre valamivel 100 euró alatti az ár, decemberre 132, januárra 139, februárra 141. A 2023-as ár pedig szűk 140 euró körül mozog. Vagyis nem mutat semmi abba az irányba, hogy a 2021. első félévi árak (30–40 euró) visszatérnének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!