Konfliktus

2022.07.20. 11:41

Putyin: az Északi Áramlat-2 beindítása nem oldja meg a gázhiányt

Még az Északi Áramlat-2 gázvezeték azonnali beindítása sem lesz képes újabb nagy mennyiségű gázt eljuttatni az európai piacra, mert a vezeték kapacitásának felét már átirányították az orosz piacra a németországi szabályozó hatóságok késlekedése miatt - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a teheráni iráni-orosz-török csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatóján az Interfax hírügynökség szerdai beszámolója szerint.

Moszkva, 2022. július 1. Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországi és Fehéroroszországi Régiók 9. fórumán Moszkvában 2022. július 1-jén. MTI/AP/Kreml/Pool/Mihail Mecel

Fotó: Mihail Mecel

Putyin újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy erre figyelmeztette Olaf Scholz német kancellárt. Tájékoztatása szerint 

közölte tárgyalópartnerével, az elkészült és beindítható vezeték számára a Gazprom tartalékokat hozott létre, amelyek "nem lóghatnak a végtelenségig a levegőben". Az elnök szerint a kancellár válasza az volt, hogy más, fontosabb kérdések vannak napirenden.

"Figyelmeztetnem kellett őt, hogy ebben az esetben az Északi Áramlat-2 számára szánt mennyiség felét hazai fogyasztásra és feldolgozásra fogjuk elvonni. A Gazprom kérésére beszéltem erről a témáról, és a Gazprom ezt már meg is tette" - hangoztatta Putyin.   

Ezért, még ha holnap be is indítjuk az Északi Áramlat-2-t, ez (a leszállítandó gázmennyiség) nem évi 55 millió köbméter lesz, hanem pontosan a fele

- tette hozzá.   

Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy a Gazprom, ahogy korábban, a jövőben is teljesíteni fogja szállítási kötelezettségeit, "persze, ha valakinek erre szüksége van". Nehezményezte, hogy a nyugati országok szerinte "mindent saját kezűleg zárnak le", majd "keresnek valakit, akit hibáztathatnak".   

"Ez vicces lenne, ha nem lenne olyan szomorú" - fogalmazott.   

Ukrajnáról szólva azt hangoztatta, hogy Moszkva nem látja Kijev készségét a békerendezési megállapodások végrehajtására. Mint mondta, a márciusi isztambuli orosz-ukrán tárgyalásokon a felek "tényleges megállapodásra jutottak, már csak a parafálás volt hátra". Megismételte a Moszkva által korábban már hangoztatott narratívát, miszerint az orosz csapatokat ennek végrehajtása érdekében vonták vissza Kijev alól, de az ukrán vezetés nem tartotta magát a megegyezéshez.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországi és Fehéroroszországi Régiók 9. fórumán Moszkvában 2022. július 1-jén. MTI/AP/Kreml/Pool/Mihail Mecel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!